Printre brazi

 

   Aici sunt acasă. Cu familia. La umbra acestor trei brazi, așa, printre prieteni. N-am făcut decât să trec drumul, nu s-au schimbat așa multe. Biserica e tot aici, magazinul e tot la colț. Și e bine. Aici nu e niciodată cald sau frig, e bine. Îmi place aici, sus. Văd tot ce se întâmplă, printre copaci, cei de jos nu mă văd pe mine. Veghez și peste casă, și peste sat.

   Știu că băieții aceștia de jos țin la mine. Vin în fiecare seară, uneori și mai devreme, dacă plouă, îmi pun muzică și îmi povestesc tot ce s-a întâmplat prin sat. Vreau să știu, ca să-mi pot da și eu cu părerea, poate-i ajut cu ceva. E interesant să auzi cum toți spun că lucrurile se schimbă, când de fapt nu se schimbă nimic. Germană aud tot mai puțin, așa, câte-un cuvânt două, mai mult mașini nemțești. Asta e, limba înlocuită de motoare, dar neamțul tot e prezent. Așa e de când lumea, asta n-o mai schimbi.

   Când e o zi așa mai liniștită, parcă o aud pe Florica. Vrea să-i dau la țesălat, acum s-a cumințit. De la Florica am învățat eu cele mai multe. Ea m-a învățat să nu fiu bou, că noi oamenii, credem că suntem cei mai deștepți și ne purtăm ca atare cu toate animalele. Iar ele ne mai amintesc câte-odată că nu-i așa. Ne supărăm pe ele, chiar dacă n-au greșit cu nimic. Ele nu-s vinovate că nu le-a spus nimeni că oamenii sunt cei mai deștepți. Ele fac ce știu, fac ce au învățat singure că e bine.

   Iar au venit băieții. Și-au deschis berile. Azi n-au muzică. Sunt triști. Vorbesc de Valentin. Bun băiat, harnic foc. Îl plâng toți. Îți dai seama, bărbați în toată firea să plângă. Mai rar. Era necăjit. N-a avut noroc și nici n-a avut pe cineva care să-l vegheze, așa cum am avut eu întotdeauna acești trei brazi. Aici, sau peste drum, ce mai contează, eu i-am avut lângă mine tot timpul. Iar acum stau și eu în rând cu ei și încerc să fiu sprijin pentru cei care încă n-au trecut drumul. Cred că e bine și Valentin acum. E tot pe deal. Veghează. Are grijă de partea cealaltă de sat. Noi vom fi mereu aici. Acasă.

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon

acasalahundorf.ro | residency | nature | art