andreea foto.jpg

Andreea Zabulic a studiat ciclul de licență la specializarea Grafică, de la Facultatea de Arte Vizuale și Design a Universității Nationale de Arte “George Ensecu” și în prezent își continuă studiile ca masterand la aceeași specializare și instituție. La activ are participări expoziționale în grup sau individual, tabere, festivaluri și rezidențe artistice. Dintre acestea se disting, Salonul annual “Artis”, salonul “Atelier 35”,  participări anuale la Festivalul Internațional al Educației (Iași), Festivalul Național Sudențesc „Vizualia” (Cluj-Napoca), diploma de onoare din partea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova în cadrul Bienalei Internaționale de Gravură, Chișinău, 2019.

Începând cu 2020 este membru stagiar al Uniunii Artiștilor Plastici din Romania, filiala de la Iași.

“Consider arta ca având rol catartic, terapeutic, este un mediu prin care mă pot imersa în universul interior, mi-l pot asuma, traduce, transforma și în cele din urmă, scoate la iveală. Arta devine vindecare, o asociez cu imaginea pieptenelui capabil să descâlcească blând ițele gândirii, să redea formă și frumusețe și să îndepărteze noduri dureroase și aspre.

Studiind tainele graficii, am dezvoltat un interes pentru grafica de carte și ilustrație în general. Arta compoziției și desenului ocupă locuri de frunte între preocupări și aptitudini. În ce privește tehnica de lucru, incerc să experimentez cu expresivitatea fiecărui mediu. Fie că e gravură (offset, linogravură, ac rece), fie desen (tuș, grafit, cărbune), sau fotografie , acestea împletite, asumate și studiate cu grijă reprezintă limbajul prin care imaginația devine liberă să ia înfățișare. Cuvântul scris, sub formă de jurnal și confesiune către sine, reprezintă fundamentul creației mele vizuale, o documentare a procesului în care ideea abstractă devine linie și suprafață și transmite un sentiment.”

DSC_1938
DSC_1938

DSC_1931
DSC_1931

DSC_2069
DSC_2069

DSC_1938
DSC_1938

1/5

Caut cuvinte demne de a cuprinde înțelesul pe care această rezidență l-a avut pentru mine și mi se pare că toate sunt prea modeste pentru a încununa un sentiment ce izvorăște în culori abstracte. Cred că ideal este să mă rezum la simplitate și onestitate, lucruri de care mi-am adus aminte în mod special în timpul șederii mele.

Nu exagerez când spun că încă din prima zi am avut sentimentul că pășesc într-o altă dimensiune, una a cărei condiție de admitere este să îți lași grijile la poartă și să deschizi sufletul și mintea. Inima mi s-a așezat la locul cuvenit, nodurile s-au descâlcit și mă simțeam de parcă am ajuns acasă după o lungă și obositoare călătorie. Am inspirat adânc aerul locului și m-a încercat un sentiment de deja-vu în sensul cel mai plăcut. Eram acasă.

Mi-am permis un timp de introspecție și meditație, dar și pur și simplu timp petrecut cu simplele plăceri ale vieții: de a cunoaște noi oameni, de a mă bucura de cer și pământ și de roadele acestora. Mi-a făcut o reală plăcere să observ spațiul care ne-a fost casă, lucru care reiese și din lucrările pe care le-am realizat. Detalii aparent nesemnificative sunt aduse în prim-plan, în căutarea unei atmosfere și frumuseți neconvenționale. Un spațiu banal este adus într-o nouă lumină și capătă mai multă expresivitate.

Experiența „Acasă la Hundorf” are acum un loc special în sufletul meu, datorită mai ales oamenilor ce o fac posibilă. Căci așa cum se spune înțelept din moși strămoși, „omul sfințește casa”. Speranța mea este că ne vom revedea cu bine!

DSC_2109
DSC_2109

DSC_2107
DSC_2107

DSC_2108
DSC_2108

DSC_2109
DSC_2109

1/5