Colonia Artiștilor la NAG

"În sâmbăta Coloniei l-am văzut pe Daniel cu o șapcă verde pe cap de-a fiului meu. La început nici n-am realizat că e șapca lui Teo, doar că am avut sentimentul că totul e atât de familiar. Și șapca, și Daniel, și faptul că stăteau pe terasă și se uitau în zare. Era total de-Acasă, întreaga imagine. 

(Burnița ușor și pesemne că Daniel, natural, a văzut șapca și și-a pus-o pe cap!) 

Așa încât când mi s-a spus să scriu ceva despre Colonie nu am avut în cap decât această imagine a unei familiarități delicate. Pentru că asta a fost Colonia din acest an. Pregătită, dar lăsată să vină și întâmplată pentru că tinerii artiști și-au dorit-o. Și au și gustat-o. Cu  pregatire, cu  montare expoziție  cu discuții între ei, cu așteptat invitați, cu revăzut adolescenții, cu dansat, cu vernisaj, cu idei, cu ce să facă mai departe. Cu tot ce trebuie, adică.

Recunosc că eram în căutarea unei formule de Colonie. 

E o etapă foarte importantă a programului, dar la edițiile precedente am păcătuit dorindu-mi să iasă foarte bine și a ieșit cu note artificiale în dauna naturaleții.

Acum știu formula: Colonia artiștilor trebuie să fie Acasă."

(Maria Morar, fondatoarea proiectului)

Biserica Evanghelică a fost  plină de lucrările celor 19 artiști, scriitori și tineri creativi. Lucrările rezidenților au trecut prin mai multe etape. De la simplele schițe pe care le-am prezentat în timpul rezidențelor, până la picturile de mari dimensiuni, fiecare etapă a prezentat în detaliu personalitatea rezidentului în cauză și direcția artistică urmată.

Anul acesta, mai mult decât în orice alt an, comunitatea din Hundorf a fost puternic implicată în activitățile rezidenților. Chiar dacă majoritatea activităților au fost deschise oricărei categorii de vârstă, cea care a avut cel mai mult de profitat este categoria tinerilor, copiilor. Prin implicarea lor în ateliere de scriere, fotografie, explorare a sensului vestimentației proprii și a tradițiilor culinare din zonă, tinerii au avut oportunitatea de a-și dezvolta creativitatea și de a acumula noi cunoștințe.

De asemenea, au și colaborat cu rezidenții în realizarea propriilor lucrări prin oferirea unor informații sau prin a fi, pur și simplu, prezenți în fotografiile acestora.

Acum, la sfârșit de rezidențe, cei mici au putut vizita expoziția și s-au putut vedea în lucrările finale.

Anul acesta a avut loc și un concert ținut de mama Alexandrei Halmaghi. Aceasta și-a dedicat câteva momente pentru a le cânta vizitatorilor la vechia orgă din Biserică, instrument ce nu este folosit prea des.

Toate aceste detalii, împreună cu participarea evenimentului la Noaptea Galeriilor, au făcut cele doua zile cu adevărat speciale.

Rezultatele expoziției pot fi vizionate în continuare pe site-ul nostru, la categoria showcase ȘAH 2021, sau pe link-ul:

https://www.acasalahundorf.ro/sah-showcase

Credit fotografii: Diana Păun


No items found.

înapoi sus

înapoi la Proiecte

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Proiectele realizate în cadrul rezidențelor Ș.A.H., cât și opiniile rezidenților participanți, nu reflectă în mod automat poziția Asociației Acasă la Hundorf față de subiectul prezentat. ȘAH este un proiect care oferă șansa tinerilor artiști de a se exprima într-un context necenzurat și liber.