Ș.A.H. 2.

ARTIȘTII INVITAȚISATUL CÂINILORDESPRE Ș.A.H.COMUNICATEPARTENERI

Artiștii Invitați

În fiecare ediție ȘAH sunt invitați o serie de artiști, meniți să deschidă un dialog cu rezidenții. Acest dialog urmărește să creeze o punte între generații, să provoace la idei și colaborări, să ridice pulsul tinerei generații de artiști și al comunității Hundorf.

Virgil Tănase

Virgil Tănase, scriitor, regizor și profesor la Institutul Internaţional de Imagine şi Sunet din Paris, personalitate creatoare pentru care modul de existenţă înseamnă „a trăi drept într-o lume strâmbă”. Stabilit din anul 1977 în Franţa, are o impresionantă operă scrisă şi publicată la mari edituri franceze (Gallimard, Flammarion,  Hachette), o remarcabilă operă de regizor, de profesor universitar, dar şi de jurnalist, ţinând seama că ani de-a rândul a fost cronicar la Europa liberă, având și în prezent o rubrică permanentă la Radio France Internationale, „Cronica bilingvă”. „Afacerea Tănase” (titlu vehiculat, iniţial, de presa franceză şi devenit, mai apoi, titlul filmului documentar realizat de Libra Film) este episodul care îi consacră statutul de simbol al disidenţei româneşti. Virgil Tănase a preferat să nu se înroleze în sistem şi să trăiască aşa cum a simţit, rămânând pe drumul său, uneori destul de singur, dar spunând întotdeauna ce are de spus.

Dragoş Pătraşcu

După absolvirea Liceului de Artă din Galați, a studiat la Universitatea de Arte ,,George Enescu’’ - Iași,  Facultatea de Arte  Plastice, Decorative si Design, susținând examenul de licență in 1980. In ultimul an de studii a deschis prima expozitie personală, foarte bine întâmpinată de critica de specialitate. Din anul 1990 este membru definitiv al U.A.P. din Romania. Începand cu anul 2000 este profesor la Departamentul de grafica al Universitatii de Arte din Iasi. În 2004 a obținut titlul de doctor in estetică – filosofie  cu teza Filosofia artei în estetica lui Arthur Danto. Între anii 1993-1998 a fost președintele Uniunii Artiștilor Plastici  filiala  Iași, iar în prezent este membru în Consiliul de conducere al U.A.P. filiala Iași  Creația sa se manifestă în multiple direcții, exprimate în tehnici diferite: desen, gravură, pictură, obiect, instalație. Între anii 1980 - 2019 a deschis mai multe expoziții personale în România, la Iași, București, Timișoara, Suceava, Bârlad, Vaslui, Tecuci iar din 1990 în Republica Moldova, Austria, Italia, Franța, Israel, Germania. A participat la peste 300 de expoziții colective în țară și în străinătate (Republica Moldova, Canada, Germania, Italia, Franța, Ungaria, Brazilia, Cehia, Croația , Belgia, Olanda, S.U.A. Rusia). A obținut mai multe premii naționale, dintre care Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler pentru întreaga activitate artistică acordat de Președinția României si Premiul National pentru Grafica - 2016 acordat de Uniunea Artiștilor Plastici din România. Începând cu anul 1996 este curatorul  expoziției cu caracter național ,,Erotica” iar din 2010 a bienalei naționale ,,Salonul de Desen”. Lucrările sale se află în muzee de artă din România și în multe colecții particulare din țară, Europa , S.U.A și Australia. În anul 2005,la Editura Artes din Iaşi i-a apărut cartea „Estetica analitică: Arthur Danto”,  iar în momentul de față se află în lucru volumul „Punct,linie,suprafață. Note despre desenul contemporan ”, Editura Performantica, Iaşi. La aceeași editură în 2013 a apărut albumul de autor „MOTOR” conținând prezentarea în imagini însoțite de texte explicatve si critice, a parcursului lucrării monumentale personale (250 metri pătrați) de la Clubul MOTOR din Iași.

Anca Boeriu

Anca Boeriu s-a născut în anul 1957 în localitatea Pucioasa, jud. Dâmbovița. În anul 1982 a absolvit secția Grafică, Institutul de Arte Plastice  „Nicolae Grigorescu”, iar din anul 2008 este Doctor în Arte Vizuale. În prezent este lector la Universitatea Națională de Arte din București, secția Grafică, iar în anul 2000 înființează și conduce, până în anul 2008,  Biroul Erasmus pentru proiecte europene. Anca Boeriu  este membru U.A.P din 1999, iar din anul  2016 este Președintele Filialei de Grafică București. Este membru fondator în Asociația Internațională Prietenii Muzeului Național de Artă al României, membru al Asociației Internaționale MitOst Germania, delegat pentru Romania al Trienalei de Gravură de la Chamallier, Franța, iar din anul 2014 este inițiatorul și coordonatorul BIPB-Bucharest Internațional Print Biennale. Dintre premiile primite menționăm  premiul UAP pentru Curatoriat în anul 2017 iar în anul 2014 Premiul pentru Grafică.

Dumitriana Condurache

Dumitriana Condurache este regizor și lector universitar doctor la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași. Cu o experiență didactică de cincisprezece ani, predă regie și vorbire scenică. Cuvântul este preocuparea ei centrală, cuvântul teatral, poetic, muzical. De altfel, teza ei de doctorat, susținută în 2010 și publicată în 2016, cu un cuvânt înainte de David Esrrig, poartă titlul La limita cuvântului. Despre cuvântul poetic în teatru. Absolventă de regie și actorie, a făcut „ucenicie” câțiva ani la „Athanor”, școala de teatru din Germania condusă de profesorul și regizorul David Esrig, care a marcat teatrul românesc atât prin spectacolele de dinaintea plecării din țară, cât și prin metoda sa de teatru – o adevărată gândire teatrală și existențială, dezvoltată de-a lungul anilor și cu care a reinfuzat mediul teatral-pedagogic românesc după revenirea sa constantă din anii 2000, în special prin atelierele susținute. Întâlnirea cu metoda lui David Esrig a contribuit atât la formarea, cât și la cristalizarea gândirii teatrale a Dumitrianei Condurache. Interesată de teatrul antic și de marea dramaturgie, ca sursă de spiritualitate și inspirație, D. C. se apleacă mai ales asupra dramaturgiei necesare, cea a textelor consistente și a temelor mari, incluzând dramatizările. Dintre spectacolele și studiile scenice semnate de D. C. spicuim: Domnișoara Christina, după Mircea Eliade, Galeriile Pod Pogor Iași, Cassandra, Medeea – studii de teatru antic, medeea. o mamă, spectacol-atelier pe teme și texte de teatru antic cu marionete; Luna în apă, după Yasunari Kawabata, Hamlet.atelier, Șampanie roz, după S. Beckett (Ateneul Tătărași, Iași), Sfârșit de partidă, după S. Beckett, Zilele tânărului regizor (proiect susținut de Centrul Cultural Francez Iași), 2015, Teatru Fix Iași; Conversație nocturnă cu un om demn de dispreț, de Fr. Dürrenmatt, spectacol-lectură în cadrul Festivalului Internațional pentru Publicul Tânăr de la Teatrul Luceafărul, Iași, 2014; Insultă la public, de Peter Handke, un proiect InterDramText, suținut de Forumul Austriac, la Uzina cu Teatru a Teatrului Național din Iași, 2015, Lupta cu orașul, recital-colaj din poezia lui Matei Vișniec, în cadrul zilei dedicate scriitorului la Librex 2017.

Maria Morar

Filolog, cu o experiență de peste 15 ani în comunicarea proiectelor culturale, implicată în structurarea și implementarea de proiecte naționale și europene derulate de instituții teatrale din București, Târgu Mureș, Cluj, Timișoara, precum și de Ministerul Culturii și UNITER. Este interesată și a fost implicată în proiecte de promovare culturală și acțiune socială (participarea României la Expoziția Mondială 2005, Aichi, Japonia, Areal, proiecte URBACT). A fost implicată în proiectele de formare profesională inițiate și susținute de prof.univ. dr. David Esrig și Academia de Teatru și Film ”Athanor” din Germania, ateliere derulate în România și Germania (2006 – 2012).

Acum activează la UNITER, fiind implicată în comunicarea programelor anuale ale Uniunii. Iniţiator și creator al conceptului AREAL (un spatiu geografic cuprins intre Sighisoara si Mediaș, cu o traditie puternică și un patrimoniu bogat si divers) concretizat prin derularea mai multor proiecte de dezvoltare regională finanțate de către Fondul Cultural, INTERREG și URBACT. Inițiator și coordonator al  ”Școlii de-Acasă”, demers focusat pe conceptul ”acasă”, ca spațiu fertil de dezvoltare artistică

Aceștia au fost profesorii și artiștii invitați în cadrul proiectului ȘAH 2018.

SATUL CÂINILOR

Documentarea fotografică a satului Hundorf în timpul rezidențelor Ș.A.H.
/// Photographic evidence of Ș.A.H. residents activity.

OOOOPSS x(

DESPRE Ș.A.H.

No items found.

arhivă COMUNICATE

REZIDENŢELE ARTISTICE ALE ŞCOLII DE-ACASĂ LA START

Săptămâna următoare încep rezidenţele artistice ale Şcolii de-Acasă, la Hundorf.

Timp de două luni, tineri artişti plastici, regizori, arhitecţi, antropologi, actori şi terapeuţi, din ţară şi din străinătate, se vor întâlni Acasă, într-un spaţiu departe de vuietul citadin şi de invaziile turistice, într-o casă ţărănească de secol 19 care, pe perioada rezidenţei, este casa lor, pentru a forma, împreună, o comunitate artistică.

Fie individual, fie în echipe constituite, cu proiecte clar definite, tinerii artişti vin să creeze în tihnă, fără presiuni care să-i apese, doar cu exerciţiu şi experienţe. Pentru că rezidenţele din cadrul Şcolii de-Acasă înseamnă prima etapă dintr-un şir de experienţe la faţa locului.

La sfârşitul celor două luni ne aşteaptă Colonia artiştilor - perioada de mentorat - cu întâlniri şi lucru împreună al celor tineri cu invitaţi şi profesori, dar şi cu prezentarea publică a tuturor rezultatelor rezidenţelor în cadrul unui eveniment care va avea loc la Biserica Evanghelică, monument de patrimoniu de secol 17.

 

Rezidenţele artistice ale Şcolii de-Acasă nu sunt restrictive şi nu direcţionează către o arie artistică distinctă. Dimpotrivă.

Încurajează interdisciplinaritatea, abordările diverse pentru a se concentra pe teme existenţiale şi întâlniri deschizătoare de drumuri.

 

Vom reveni cu detalii concrete pentru fiecare rezidenţă.

 

Proiectul Şcoala de-Acasă este susţinut de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Institutul Cultural Român, Consiliul Judeţean Mureş şi realizat în parteneriat cu Primăria comunei Viişoara şi Consistoriul Evanghelic Sighişoara.

COLONIA ARTIŞTILOR - ŞCOALA DE-ACASĂ,HUNDORF 2018

În perioada  22 - 27 august, în cadrul Şcolii de-Acasă de la Hundorf, are loc Colonia artiştilor. Perioada de mentorat din cadrul proiectului, Colonia artiştilor înseamnă întâlnirea tinerilor artişti cu personalităţi creatoare şi pedagogice, precum şi prezentarea evenimentului final cu rezultatele rezidenţelor.

Colonia este parte importantă a ceea ce se întâmplă la Hundorf,  în acelaşi spirit al întâlnirilor inedite, esenţiale, ce au loc în tihna unui sat dintr-o Transilvanie profundă. Acolo unde artiştii profesionişti se întâlnesc cu sătenii, acolo unde tinerii ce-şi caută drumul artistic se întâlnesc cu creatori importanţi, ale căror istorisiri și întâmplări pot marca existențe. Întâlniri care pot încuraja, care nasc prietenii și, poate, colaborări viitoare.

Acolo unde toţi artiştii - fie debutanţi, fie în plină maturitate creatoare - se întâlnesc cu oamenii din sate şi din micile oraşe învecinate într-un eveniment final prezentat la Biserica Evanghelică, monument de patrimoniu de secol 17.

Scriitorul, dramaturgul şi jurnalistul Matei Vişniec a participat, anul trecut, la Colonia artiştilor, deschizând calea creatorilor de forţă care coagulează întâlnirile noastre.

Invitatul din acest an este scriitorul şi regizorul Virgil Tănase, profesor la Institutul Internaţional de Imagine şi Sunet din Paris, personalitate creatoare pentru care modul de existenţă înseamnă „a trăi drept într-o lume strâmbă”. Stabilit din anul 1977 în Franţa, are o impresionantă operă scrisă şi publicată la mari edituri franceze (Gallimard, Flammarion,  Hachette), o remarcabilă operă de regizor, de profesor universitar, dar şi de jurnalist, ţinând seama că ani de-a rândul a fost cronicar la Europa liberă, având și în prezent o rubrică permanentă la Radio France Internationale, „Cronica bilingvă”. „Afacerea Tănase” (titlu vehiculat, iniţial, de presa franceză şi devenit, mai apoi, titlul filmului documentar realizat de Libra Film) este episodul care îi consacră statutul de simbol al disidenţei româneşti. Virgil Tănase a preferat să nu se înroleze în sistem şi să trăiască aşa cum a simţit, rămânând pe drumul său, uneori destul de singur, dar spunând întotdeauna ce are de spus.

Pe toată durata Coloniei vor fi prezenţi şi profesorii-tutori de concept ai proiectului:

Artistul plastic, Anca Boeriu, este conferenţiar universitar la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti. Premiată de Uniunea Artiştilor Plastici, având în portofoliu mai multe expoziţii personale, Anca Boeriu este un artist a cărui sensibilitate răbufneşte şi se exprimă grafic mai ales atunci când comunicarea este prezenţa care uneşte.

Dumitriana Condurache, lector universitar la Universitatea Naţională de Arte „George Enescu” din Iaşi, Facultatea de Teatru, dar și la cea de Muzică. Un regizor interesat de viaţa trăită dincolo de cuvinte, drum pe care îl transpune în spectacolele regizate la Iaşi, în demersul său pedagogic şi, mai ales, în căutările sale creatoare din care face un mod de existenţă.

Dragoş Pătraşcu, profesor universitar la Universitatea Naţională de Arte „George Enescu” din Iaşi, Facultatea de Arte, un artist vizual cu o operă ce surprinde prin autenticitatea unor sondări dincolo de limită. Dragoş Pătraşcu are vocaţie de ctitor. Selectiv şi exigent, a pus temelii trainice în demersul său pedagogic, în cel curatorial (este curatorul unor expoziţii tematice, în ţară şi în străinătate, cu multe ediţii) şi în cel artistic, acolo unde caută să exprime imaginea ce nu se uită, imaginea ce rămâne pe retina memoriei afective.

 

 

COLONIA ARTIŞTILOR - ŞCOALA DE-ACASĂ, HUNDORF 2018

Vernisajul expoziţiei de grafică - pictură - fotografie - video

Expun artiştii Şcolii 2018:

Ilinca Pop,arhitect & Simona Constantin, regizor, proiectul Paradoxul lui Acasă

Silvia Florean, Universitatea Naţională de Arte Bucureşti, secţia Grafică, anul III

Ionuţ Cravă, Universitatea Naţională de Arte Bucureşti, secţia Grafică, anul III

Nicolaie Prodromou, anul III, secţia Grafică, Universitatea Naţională de Arte Bucureşti

Nadina Stoica, anul III, secţia Foto-Video, Universitatea Naţională de Arte Bucureşti

Mălina-Lorelei Fulga, anul II, secţia Grafică, Universitatea Naţională de Arte Bucureşti

Andrei Ştefan, anul III, secţia Grafică, Universitatea Naţională de Arte Bucureşti

Delia Oltean, antropolog, Muzeul „Astra” din Sibiu şi Miruna Gheordunescu, anul III,secţia Grafică, Universitatea Naţională de Arte Bucureşti, proiectul Viaţa de Acasă

Andreea Bernath-Doncuţiu, artist plastic şi Georgiana Tudor, absolventă a Facultăţii de Litere a Universităţii din Bucureşti,

Andra Moraru, anul III, secţia Grafică, Universtatea Naţională de Arte Bucureşti, proiectul Hohndorf-Maldorf

Elisa Sarchi, teatru comunitar, Italia, Pia Brodtrager, artă socială, Austria şi Arleziana-Sabine Oberwart, cercetător, Austria, proiectul Drumuri

 

Prezintă:

Anca Boeriu, lect.univ.dr. Universitatea Naţională de Arte Bucureşti, artist vizual

Dumitriana Condurache, lect.univ.dr., Universitatea Naţională de Arte „George Enescu” Iaşi, Facultatea de Teatru, regizor

Dragoş Pătraşcu, prof.univ.dr. Universitatea Naţională de Arte „George Enescu” Iaşi, Facultatea de Arte Vizuale şi Design, artist vizual

Proiecţie de film: „Afacerea Tănase. Leapşa pe murite”

Regia: Ionuţ Teianu

Scenariul: Liviu Tofan, Ionuţ Teianu

Producător: Libra Film

Personajul principal: Virgil Tănase

Filmul a fost a fost recompensat în 2014, la DocuArt Bucharest Film Festival, cu Marele premiu şi cu premiul pentru cea mai bună regie.

Prezintă: Virgil Tănase, scriitor,regizor, profesor universitar

disclaimer

Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabil de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării

PARTENERI

Instituții și companii care contribuie la finanțarea proiectului.

Organizator: Asociaţia „Acasă la Hundorf ”

Proiect finanțat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Institutul Cultural Român şi Consiliul Judeţean Mureş

Parteneri: Primăria comunei Viişoara, Consistoriul Evanghelic din Sighişoara şi Asociaţia VolunDar

ȘAH COPYRIGHT 2023

No items found.
ÎNAPOI SUS / BACK UP

Ana-Maria Liță

No items found.
Ultimele Proiecte
acasă la hundorf
Overview
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Proiectele realizate în cadrul rezidențelor Ș.A.H., cât și opiniile rezidenților participanți, nu reflectă în mod automat poziția Asociației Acasă la Hundorf față de subiectul prezentat. ȘAH este un proiect care oferă șansa tinerilor artiști de a se exprima într-un context necenzurat și liber.

Email
Instagram