Ș.A.H. 2.

SATUL CÂINILORDESPRE Ș.A.H.COMUNICATEPARTENERI

SATUL CÂINILOR

Documentarea fotografică a satului Hundorf în timpul rezidențelor Ș.A.H.
/// Photographic evidence of Ș.A.H. residents activity.

OOOOPSS x(

DESPRE Ș.A.H.

No items found.

arhivă COMUNICATE

REZIDENŢELE ARTISTICE ALE ŞCOLII DE-ACASĂ LA START

Săptămâna următoare încep rezidenţele artistice ale Şcolii de-Acasă, la Hundorf.

Timp de două luni, tineri artişti plastici, regizori, arhitecţi, antropologi, actori şi terapeuţi, din ţară şi din străinătate, se vor întâlni Acasă, într-un spaţiu departe de vuietul citadin şi de invaziile turistice, într-o casă ţărănească de secol 19 care, pe perioada rezidenţei, este casa lor, pentru a forma, împreună, o comunitate artistică.

Fie individual, fie în echipe constituite, cu proiecte clar definite, tinerii artişti vin să creeze în tihnă, fără presiuni care să-i apese, doar cu exerciţiu şi experienţe. Pentru că rezidenţele din cadrul Şcolii de-Acasă înseamnă prima etapă dintr-un şir de experienţe la faţa locului.

La sfârşitul celor două luni ne aşteaptă Colonia artiştilor - perioada de mentorat - cu întâlniri şi lucru împreună al celor tineri cu invitaţi şi profesori, dar şi cu prezentarea publică a tuturor rezultatelor rezidenţelor în cadrul unui eveniment care va avea loc la Biserica Evanghelică, monument de patrimoniu de secol 17.

 

Rezidenţele artistice ale Şcolii de-Acasă nu sunt restrictive şi nu direcţionează către o arie artistică distinctă. Dimpotrivă.

Încurajează interdisciplinaritatea, abordările diverse pentru a se concentra pe teme existenţiale şi întâlniri deschizătoare de drumuri.

 

Vom reveni cu detalii concrete pentru fiecare rezidenţă.

 

Proiectul Şcoala de-Acasă este susţinut de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Institutul Cultural Român, Consiliul Judeţean Mureş şi realizat în parteneriat cu Primăria comunei Viişoara şi Consistoriul Evanghelic Sighişoara.

COLONIA ARTIŞTILOR - ŞCOALA DE-ACASĂ,HUNDORF 2018

În perioada  22 - 27 august, în cadrul Şcolii de-Acasă de la Hundorf, are loc Colonia artiştilor. Perioada de mentorat din cadrul proiectului, Colonia artiştilor înseamnă întâlnirea tinerilor artişti cu personalităţi creatoare şi pedagogice, precum şi prezentarea evenimentului final cu rezultatele rezidenţelor.

Colonia este parte importantă a ceea ce se întâmplă la Hundorf,  în acelaşi spirit al întâlnirilor inedite, esenţiale, ce au loc în tihna unui sat dintr-o Transilvanie profundă. Acolo unde artiştii profesionişti se întâlnesc cu sătenii, acolo unde tinerii ce-şi caută drumul artistic se întâlnesc cu creatori importanţi, ale căror istorisiri și întâmplări pot marca existențe. Întâlniri care pot încuraja, care nasc prietenii și, poate, colaborări viitoare.

Acolo unde toţi artiştii - fie debutanţi, fie în plină maturitate creatoare - se întâlnesc cu oamenii din sate şi din micile oraşe învecinate într-un eveniment final prezentat la Biserica Evanghelică, monument de patrimoniu de secol 17.

Scriitorul, dramaturgul şi jurnalistul Matei Vişniec a participat, anul trecut, la Colonia artiştilor, deschizând calea creatorilor de forţă care coagulează întâlnirile noastre.

Invitatul din acest an este scriitorul şi regizorul Virgil Tănase, profesor la Institutul Internaţional de Imagine şi Sunet din Paris, personalitate creatoare pentru care modul de existenţă înseamnă „a trăi drept într-o lume strâmbă”. Stabilit din anul 1977 în Franţa, are o impresionantă operă scrisă şi publicată la mari edituri franceze (Gallimard, Flammarion,  Hachette), o remarcabilă operă de regizor, de profesor universitar, dar şi de jurnalist, ţinând seama că ani de-a rândul a fost cronicar la Europa liberă, având și în prezent o rubrică permanentă la Radio France Internationale, „Cronica bilingvă”. „Afacerea Tănase” (titlu vehiculat, iniţial, de presa franceză şi devenit, mai apoi, titlul filmului documentar realizat de Libra Film) este episodul care îi consacră statutul de simbol al disidenţei româneşti. Virgil Tănase a preferat să nu se înroleze în sistem şi să trăiască aşa cum a simţit, rămânând pe drumul său, uneori destul de singur, dar spunând întotdeauna ce are de spus.

Pe toată durata Coloniei vor fi prezenţi şi profesorii-tutori de concept ai proiectului:

Artistul plastic, Anca Boeriu, este conferenţiar universitar la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti. Premiată de Uniunea Artiştilor Plastici, având în portofoliu mai multe expoziţii personale, Anca Boeriu este un artist a cărui sensibilitate răbufneşte şi se exprimă grafic mai ales atunci când comunicarea este prezenţa care uneşte.

Dumitriana Condurache, lector universitar la Universitatea Naţională de Arte „George Enescu” din Iaşi, Facultatea de Teatru, dar și la cea de Muzică. Un regizor interesat de viaţa trăită dincolo de cuvinte, drum pe care îl transpune în spectacolele regizate la Iaşi, în demersul său pedagogic şi, mai ales, în căutările sale creatoare din care face un mod de existenţă.

Dragoş Pătraşcu, profesor universitar la Universitatea Naţională de Arte „George Enescu” din Iaşi, Facultatea de Arte, un artist vizual cu o operă ce surprinde prin autenticitatea unor sondări dincolo de limită. Dragoş Pătraşcu are vocaţie de ctitor. Selectiv şi exigent, a pus temelii trainice în demersul său pedagogic, în cel curatorial (este curatorul unor expoziţii tematice, în ţară şi în străinătate, cu multe ediţii) şi în cel artistic, acolo unde caută să exprime imaginea ce nu se uită, imaginea ce rămâne pe retina memoriei afective.

 

 

COLONIA ARTIŞTILOR - ŞCOALA DE-ACASĂ, HUNDORF 2018

Vernisajul expoziţiei de grafică - pictură - fotografie - video

Expun artiştii Şcolii 2018:

Ilinca Pop,arhitect & Simona Constantin, regizor, proiectul Paradoxul lui Acasă

Silvia Florean, Universitatea Naţională de Arte Bucureşti, secţia Grafică, anul III

Ionuţ Cravă, Universitatea Naţională de Arte Bucureşti, secţia Grafică, anul III

Nicolaie Prodromou, anul III, secţia Grafică, Universitatea Naţională de Arte Bucureşti

Nadina Stoica, anul III, secţia Foto-Video, Universitatea Naţională de Arte Bucureşti

Mălina-Lorelei Fulga, anul II, secţia Grafică, Universitatea Naţională de Arte Bucureşti

Andrei Ştefan, anul III, secţia Grafică, Universitatea Naţională de Arte Bucureşti

Delia Oltean, antropolog, Muzeul „Astra” din Sibiu şi Miruna Gheordunescu, anul III,secţia Grafică, Universitatea Naţională de Arte Bucureşti, proiectul Viaţa de Acasă

Andreea Bernath-Doncuţiu, artist plastic şi Georgiana Tudor, absolventă a Facultăţii de Litere a Universităţii din Bucureşti,

Andra Moraru, anul III, secţia Grafică, Universtatea Naţională de Arte Bucureşti, proiectul Hohndorf-Maldorf

Elisa Sarchi, teatru comunitar, Italia, Pia Brodtrager, artă socială, Austria şi Arleziana-Sabine Oberwart, cercetător, Austria, proiectul Drumuri

 

Prezintă:

Anca Boeriu, lect.univ.dr. Universitatea Naţională de Arte Bucureşti, artist vizual

Dumitriana Condurache, lect.univ.dr., Universitatea Naţională de Arte „George Enescu” Iaşi, Facultatea de Teatru, regizor

Dragoş Pătraşcu, prof.univ.dr. Universitatea Naţională de Arte „George Enescu” Iaşi, Facultatea de Arte Vizuale şi Design, artist vizual

Proiecţie de film: „Afacerea Tănase. Leapşa pe murite”

Regia: Ionuţ Teianu

Scenariul: Liviu Tofan, Ionuţ Teianu

Producător: Libra Film

Personajul principal: Virgil Tănase

Filmul a fost a fost recompensat în 2014, la DocuArt Bucharest Film Festival, cu Marele premiu şi cu premiul pentru cea mai bună regie.

Prezintă: Virgil Tănase, scriitor,regizor, profesor universitar

disclaimer

Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabil de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării

PARTENERI

Instituții și companii care contribuie la finanțarea proiectului.

Organizator: Asociaţia „Acasă la Hundorf ”

Proiect finanțat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Institutul Cultural Român şi Consiliul Judeţean Mureş

Parteneri: Primăria comunei Viişoara, Consistoriul Evanghelic din Sighişoara şi Asociaţia VolunDar

ȘAH COPYRIGHT 2023

No items found.
ÎNAPOI SUS / BACK UP

Ana-Maria Liță

No items found.
Ultimele Proiecte
acasă la hundorf
Overview
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Proiectele realizate în cadrul rezidențelor Ș.A.H., cât și opiniile rezidenților participanți, nu reflectă în mod automat poziția Asociației Acasă la Hundorf față de subiectul prezentat. ȘAH este un proiect care oferă șansa tinerilor artiști de a se exprima într-un context necenzurat și liber.

Email
Instagram