Ș.A.H. 4.

ARTIȘTII INVITAȚISATUL CÂINILORDESPRE Ș.A.H.COMUNICATEPARTENERI

Artiștii Invitați

În fiecare ediție ȘAH sunt invitați o serie de artiști, meniți să deschidă un dialog cu rezidenții. Acest dialog urmărește să creeze o punte între generații, să provoace la idei și colaborări, să ridice pulsul tinerei generații de artiști și al comunității Hundorf.

Iris Șerban

Iris Șerban este antropolog și lucrează din 2015 la Muzeul Național al Țăranului Român, unde coordonează o echipă de tineri cercetători și artiști ce îngrijesc, documentează și scot în lume Arhiva de imagine și sunet a muzeului. Este interesată de cercetarea urbană și se implică în proiecte de activare a patrimoniului cultural. În 2013-2014, a realizat o etnografie a locuirii într-un oraș din estul Franței, investigând procesele care duc la fenomenul de „a fi acasă fără a fi acasă” într-un cartier de locuințe sociale. Revine adesea asupra temei acasă: în pandemie a redactat o serie de texte scurte de introspecție personală în cadrul programului Casa de-a Casa.

Acasă în muzeu, în arhivă, la Hundorf. O discuție liberă despre cercetarea artistică, un dialog online cu rezidenții din acest an ai Școlii de-Acasă, vineri, 23 octombrie, ora 18.00.

Miki Braniște

Miki Braniște  este manager cultural și curator pentru proiecte interdisciplinare, președintele asociației Colectiv A din Cluj. A fost directorul festivalului TEMPS D’IMAGES din Cluj din 2008 până în 2017.  Între 2009 si 2019 a fost membră a board-ului de conducere a spațiului de artă contemporană Fabrica de Pensule participând activ la strategia generală a acestuia și realizând în ultimii ani programul de artele spectacolului.  În prezent este doctorand și lector asociat al Facultății de Teatru și Film dezvoltând o cercetare asupra politicilor culturale. Miki este interesată de artă ca instrument abil în procesele de dezvoltare a comunităților în care activează. Preocupată de transformările economice, social-politice și de mediu care apar în cadrul societății globale, ea este implicată în proiecte împreună cu artiștii inspirați de nevoia de a re- imagina viitorul nostru. În noiembrie 2015 a primit titlul de "Chevalier des Arts et des Lettres" de la Ministerul Culturii din Franța pentru activitatea sa de sprijinire a sectorului artelor spectacolului independent din România. În anul 2016 a primit premiul pentru proiecte interdisciplinare de la Administrația Fondului Cultural Național și premiul pentru susținerea dansului contemporan din partea Centrului Național al Dansului București. În 2018 a fost nominalizată la Gala Premiilor Radio România Cultural, secțiunea Teatru.

Cum iesim din bula?, intervenție publică, online, sâmbătă, 24 octombrie, ora 18.00, susținută împreună cu Dana Berdilă, Institutul Cultural Român și Maria Morar, Asociația ”Acasă la Hundorf”.

Dana Berdilă

Timp de nouă ani a coordonat diverse proiecte și programe culturale în cadrul Institutului Cultural Român. Printre acestea se numără programul permanent de finanțare ”Bursele și rezidențele ICR”, organizate în parteneriat cu Cité internationale des arts Paris, Woodrow Wilson International Center for Scholars in Washington D.C., dar și alte instituții din Europa și România, program destinat jurnaliștilor culturali străini, traducătorilor străini de literatură română, cercetătorilor străini și români (specialiști în științe umaniste), artiștilor vizuali români, arhitecților români, dar și muzicienilor și muzicologilor români. A implementat parteneriate și programe internaționale de promovare a jazz-ului românesc în cadrul unor festivaluri precum Sibiu Jazz Festival, partener Europe Jazz Network, Gărâna Jazz Festival, Green Hours Jazz Fest și Jazz in the Park. În zona artelor vizuale și a cinematografiei a implementat parteneriate cu Timișoara Art Encounters, Art Safari, platforma RADAR și One Night Gallery, Festivalul Internațional de Film despre oameni și mediu PELICAM etc. A organizat expoziții, concerte, diverse evenimente și conferințe multiart atât în țară, cât și în străinătate, inițiate de ICR sau în parteneriat cu alte instituții din cadrul EUNIC sau la inițiativa diverselor reprezentanțe diplomatice și ambasade sau institute de cercetare din România.

Cum iesim din bula?, intervenție publică, online, sâmbătă, 24 octombrie, ora 18.00, susținută împreună cu Miki Braniste, presedintele Asociatiei ColectivA Cluj Napoca și Maria Morar, presedintele Asociatiei „Acasa la Hundorf”.

Anca Berlogea Boariu

Anca Berlogea-Boariu este regizor de teatru și film documentar, preocupată de 20 de ani de valorificarea memoriei istoriei recente prin teatru și consemnarea poveștilor prin film documentar, în mod special cele despre perioada stalinistă. În paralel, a coordonat proiecte de mediere culturală și ateliere creative pentru tineri, de la un Festival de film pentru drepturile copilului, organizat de Signis și UNICEF România (2006-2007), până la "Via scriptorum" (2020), cinci trasee de bicicletă cu jocuri de pistă prin împrejurimile Blajului pe urmele scriitorilor din zonă, realizat împreună cu profesori și elevi din Blaj. A fost un proiect cultural cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național, care a implicat comunitatea satelor, a familiile a doi scriitori, trei licee și trei școli gimnaziale, atât cât s-a putut în perioadă de pandemie. Alte proiecte dedicate istoriei recente, de anvergură europeană sau națională, au fost Memoria celor care au trecut (2003), un turneu teatral spre Compostela, organizat de Uniter în colaborare cu Signis World și Orion, filmele: Șapte martori pentru Mica Romă (2019), Fratelui meu din exil (2009, premiul UCIN pentru cel mai bun documentar) și Mărturii de credință(2002), producții Signis România.

Acasă la Hundorf: un dialog dintre artiști și comunitate. intervenție publică, online, duminică, 25 octombrie, ora 17.00, cu participarea rezidentilor: Maria Beatrice Tudor, Maria Luiza Dimulescu (CORP ACASĂ), Ioana Terhes (BOLOVANUL DE AUR) si Carina Davidoiu, Ana Dincă (ARHIVA DE ACASĂ)

Maria Morar & Anca Boeriu

Maria Morar este filolog, cu o experiență de peste 15 ani în comunicarea proiectelor culturale, implicată în structurarea și implementarea de proiecte naționale și europene derulate de instituții teatrale din București, Târgu Mureș, Cluj, Timișoara, precum și de Ministerul Culturii și UNITER. Este interesată și a fost implicată în proiecte de promovare culturală și acțiune socială (participarea României la Expoziția Mondială 2005, Aichi, Japonia, Areal, proiecte URBACT). A fost implicată în proiectele de formare profesională inițiate și susținute de prof.univ. dr. David Esrig și Academia de Teatru și Film ”Athanor” din Germania, ateliere derulate în România și Germania (2006 – 2012). Acum activează la UNITER, fiind implicată în comunicarea programelor anuale ale Uniunii. Iniţiator și creator al conceptului AREAL (un spatiu geografic cuprins intre Sighisoara si Mediaș, cu o traditie puternică și un patrimoniu bogat si divers) concretizat prin derularea mai multor proiecte de dezvoltare regională finanțate de către Administrația Fondului Cultural Național, INTERREG și URBACT. Creator, inițiator și coordonator al ”Școlii de-Acasă”, demers focusat pe conceptul ”acasă”, ca spațiu fertil de dezvoltare artistică. Președintele Asociației ”Acasă la Hundorf”, care organizează proiecte de coagulare de comunități și dezvoltare regională.

Cum iesim din bula?, intervenție publică, online, sâmbătă, 24 octombrie, ora 18.00, susținută împreună cu Miki Braniste, presedintele Asociatiei ColectivA Cluj Napoca și Dana Berdilă, Institutul Cultural Român.

Anca Boeriu s-a născut în anul 1957 în localitatea Pucioasa, jud. Dâmbovița. În anul 1982 a absolvit secția Grafică , Institutul de Arte Plastice  „Nicolae Grigorescu”, iar din anul 2008 este Doctor în Arte Vizuale. În prezent este lector la Universitatea Națională de Arte din București secția Grafică. Anca Boeriu  este membru U.A.P din 1999 și din  2016 este Președinte Filiala de Grafică București, este membru fondator in Asociația Internațională Prietenii Muzeului Național de Artă al Romaniei, membru al Asociației Internaționale MitOst Germania, delegat pentru Romania al Trienalei de Gravură de la Chamallier, Franța iar din anul 2014 este inițiatorul și coordonatorul, BIPB Bucharest Internațional Print Biennale. Dintre premiile primite menționăm  premiul UAP pentru Curatoriat în anul 2017 iar în anul 2014 Premiul pentru Grafică.

Dragoș Pătrașcu & Dumitriana Condurache

Dragoș Pătrașcu, după absolvirea Liceului de Artă din Galați, a studiat la Universitatea de Arte ,,George Enescu’’ - Iași,  Facultatea de Arte  Plastice, Decorative si Design, susținând examenul de licență in 1980. In ultimul an de studii a deschis prima expozitie personală, foarte bine întâmpinată de critica de specialitate. Din anul 1990 este membru definitiv al U.A.P. din Romania. Începand cu anul 2000 este profesor la Departamentul de grafica al Universitatii de Arte din Iasi. În 2004 a obținut titlul de doctor in estetică – filosofie  cu teza Filosofia artei în estetica lui Arthur Danto. Între anii 1993-1998 a fost președintele Uniunii Artiștilor Plastici  filiala  Iași, iar în prezent este membru în Consiliul de conducere al U.A.P. filiala Iași  Creația sa se manifestă în multiple direcții, exprimate în tehnici diferite: desen, gravură, pictură, obiect, instalație. Între anii 1980 - 2019 a deschis mai multe expoziții personale în România, la Iași, București, Timișoara, Suceava, Bârlad, Vaslui, Tecuci iar din 1990 în Republica Moldova, Austria, Italia, Franța, Israel, Germania. A participat la peste 300 de expoziții colective în țară și în străinătate (Republica Moldova, Canada, Germania, Italia, Franța, Ungaria, Brazilia, Cehia, Croația , Belgia, Olanda, S.U.A. Rusia). A obținut mai multe premii naționale, dintre care Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler pentru întreaga activitate artistică acordat de Președinția României si Premiul National pentru Grafica - 2016 acordat de Uniunea Artiștilor Plastici din România. Începând cu anul 1996 este curatorul  expoziției cu caracter național ,,Erotica” iar din 2010 a bienalei naționale ,,Salonul de Desen”. Lucrările sale se află în muzee de artă din România și în multe colecții particulare din țară, Europa , S.U.A și Australia. În anul 2005,la Editura Artes din Iaşi i-a apărut cartea „Estetica analitică: Arthur Danto”,  iar în momentul de față se află în lucru volumul „Punct,linie,suprafață. Note despre desenul contemporan ”, Editura Performantica, Iaşi. La aceeași editură în 2013 a apărut albumul de autor „MOTOR” conținând prezentarea în imagini însoțite de texte explicatve si critice, a parcursului lucrării monumentale personale (250 metri pătrați) de la Clubul MOTOR din Iași.

Dumitriana Condurache este regizor și lector universitar doctor la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași. Cu o experiență didactică de cincisprezece ani, predă regie și vorbire scenică. Cuvântul este preocuparea ei centrală, cuvântul teatral, poetic, muzical. De altfel, teza ei de doctorat, susținută în 2010 și publicată în 2016, cu un cuvânt înainte de David Esrrig, poartă titlul La limita cuvântului. Despre cuvântul poetic în teatru. Absolventă de regie și actorie, a făcut „ucenicie” câțiva ani la „Athanor”, școala de teatru din Germania condusă de profesorul și regizorul David Esrig, care a marcat teatrul românesc atât prin spectacolele de dinaintea plecării din țară, cât și prin metoda sa de teatru – o adevărată gândire teatrală și existențială, dezvoltată de-a lungul anilor și cu care a reinfuzat mediul teatral-pedagogic românesc după revenirea sa constantă din anii 2000, în special prin atelierele susținute. Întâlnirea cu metoda lui David Esrig a contribuit atât la formarea, cât și la cristalizarea gândirii teatrale a Dumitrianei Condurache. Interesată de teatrul antic și de marea dramaturgie, ca sursă de spiritualitate și inspirație, D. C. se apleacă mai ales asupra dramaturgiei necesare, cea a textelor consistente și a temelor mari, incluzând dramatizările. Dintre spectacolele și studiile scenice semnate de D. C. spicuim: Domnișoara Christina, după Mircea Eliade, Galeriile Pod Pogor Iași, Cassandra, Medeea – studii de teatru antic, medeea. o mamă, spectacol-atelier pe teme și texte de teatru antic cu marionete; Luna în apă, după Yasunari Kawabata, Hamlet.atelier, Șampanie roz, după S. Beckett (Ateneul Tătărași, Iași), Sfârșit de partidă, după S. Beckett, Zilele tânărului regizor (proiect susținut de Centrul Cultural Francez Iași), 2015, Teatru Fix Iași; Conversație nocturnă cu un om demn de dispreț, de Fr. Dürrenmatt, spectacol-lectură în cadrul Festivalului Internațional pentru Publicul Tânăr de la Teatrul Luceafărul, Iași, 2014; Insultă la public, de Peter Handke, un proiect InterDramText, suținut de Forumul Austriac, la Uzina cu Teatru a Teatrului Național din Iași, 2015, Lupta cu orașul, recital-colaj din poezia lui Matei Vișniec, în cadrul zilei dedicate scriitorului la Librex 2017.

SATUL CÂINILOR

Documentarea fotografică a satului Hundorf în timpul rezidențelor Ș.A.H.
/// Photographic evidence of Ș.A.H. residents activity.

OOOOPSS x(

DESPRE Ș.A.H.

No items found.

arhivă COMUNICATE

HUNDORF GALLERY

An de an, la sfârșitul lunii august Acasă, la Hundorf avea loc Colonia artiștilor. Toți tinerii artiști se reîntorceau acasă, ne întâlneam cu invitații noștri, aveau loc discuțiile, analizele, împrietenirile și pregătirea primului eveniment public, la Biserica Evanghelică din sat.

În acest an, pentru siguranța tuturor – atât a comunității artistice, cât și a oamenilor din sat – ne vom întâlni online. Expoziția, întâlnirile cu invitații, atelierele vor fi evenimente publice la care vă așteptăm să ne fiți alături.

Biserica Evanghelică din Hundorf n-a rămas nici singură, nici goală și are o imagine schimbată.

Acum arată altfel, deoarece, pentru prima dată, tinerii artiști s-au jucat cu spațiul din interiorul Bisericii unde au lăsat o parte din lucrările lor într-o expoziție care este prezentă încă, așteptând vizitatori și artiști.

 

Școala de-Acasă, Hundorf, 2020 este un proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional 

Parteneri: Consistoriul Evanghelic Sighișoara și Școala Gimnazială Viișoara

ȘAH / Expoziția virtuală a rezidenților - ȘCOALA DE-ACASĂ, HUNDORF, 2020

Joi, 15 octombrie se lansează ȘAH /Expoziția virtuală a rezidenților / Școala de-Acasă, Hundorf, 2020.

Incepând cu ora 19.00  vă invităm să accesați https://sahresidency.webflow.io/ și să intrați în universul lui Acasă, văzut și tălmăcit altfel de fiecare participant la rezidențele Școlii din acest an.

Expoziția poate fi „vizitată” în perioada 15 octombrie – 15 decembrie.

 

artiști: Adelina Gavrilă // Anca Dima(covrig) // Andreea Tofoleanu // Andreea Zabulic // colectivul format din Maria Dimulescu, Cătălin Rugină și Maria Tudor // colectivul format din Carina Davidoiu, Ana Dincă și Andrei Suhan // Ioana Terheș // Lavinia Lazăr // Mircea Hristescu // Roxi Pop //

curator: Simona Constantin

experiență virtuală: Nicolaie Prodromou

 

Școala de-Acasă este un program anual de rezidențe artistice, care are loc într-un sat din inima Transilvaniei / Viișoara (Hundorf), județul Mureș.

Proiectul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național / AFCN

Parteneri: Școala Gimnazială Viișoara și Consistoriul Evanghelic Sighișoara

 

ȘCOALA DE-ACASĂ LANSEAZĂ COLONIA ARTIȘTILOR 2020 ÎN ONLINE

Anul acesta nu ne-am întâlnit Acasă, la sfârșitul verii, așa cum ne obișnuisem și cum plănuiam.

Așa a fost să fie.

Dar Colonia artiștilor merge mai departe și se mută în online. Invitații noștri vor intra în dialog cu artiștii rezidenți ai Școlii din acest an, cu rezidenții anilor trecuți și cu publicul interesat pe temele scoase la iveală de proiectele artistice ale tinerilor creatori.

La sfârșitul acestei săptămâni vor avea loc primele întâlniri virtuale, care pot fi urmărite live pe pagina de facebook https://www.facebook.com/acasala0hundorf/ 

 

Antropologul Iris Serban,  coordonatorul Arhivei de Imagine de la Muzeul Țăranului Român din București va susține vineri, 23 octombrie ora 18.00, un atelier cu titlul Acasă în muzeu, în arhivă, la Hundorf. O discuție liberă despre cercetarea artistică cu rezidenții Școlii din acest an.

Sâmbătă, 24 octombrie, ora 18.00, Miki Braniște, președintele Asociației ColectivA din Cluj Napoca, împreună cu Dana Berdilă de la Institutul Cultural Român și Maria Morar, președintele Asociației ”Acasă la Hundorf” vor susține o intervenție publică cu titlul Cum ieșim din bulă ?

Duminică, 25 octombrie, ora 17.00 regizorul Anca Berlogea Boariu va discuta despre metodele de lucru cu comunitatea cu artiștii Maria Beatrice Tudor & Maria Luiza Dimulescu (CORP ACASA), Ioana Terhes (BOLOVANUL DE AUR) si Carina Davidoiu & Ana Dincă & Andrei Suhan (ARHIVA DE ACASA) într-o intervenție publică cu titlul Acasă la Hundorf: un dialog dintre artiști și comunitate.

Colonia noastră continua. La sfârșitul săptămânii următoare vor avea loc alte discuții cu alți invitați pentru care revenim cu detalii.

 

  

Școala de-Acasă, Hundorf, 2020 este un proiect cultural co-finanţatde Administraţia Fondului Cultural Naţiona

Parteneri: Consistoriul Evanghelic Sighișoara și Școala Gimnazială Viișoara

 

 

disclaimer

Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabil de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării

PARTENERI

Instituții și companii care contribuie la finanțarea proiectului.

Organizat de: Asociația ”Acasă la Hundorf”  

Proiect cultural co-finanțat de: Administrația Fondului Cultural Național

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabil de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării.

Parteneri: Consistoriul Evanghelic Sighișoara, Școala Gimnazială Viișoara

ȘAH COPYRIGHT 2023

No items found.
ÎNAPOI SUS / BACK UP

Ana-Maria Liță

No items found.
Ultimele Proiecte
acasă la hundorf
Overview
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Proiectele realizate în cadrul rezidențelor Ș.A.H., cât și opiniile rezidenților participanți, nu reflectă în mod automat poziția Asociației Acasă la Hundorf față de subiectul prezentat. ȘAH este un proiect care oferă șansa tinerilor artiști de a se exprima într-un context necenzurat și liber.

Email
Instagram