Ș.A.H. 1.

ARTIȘTII INVITAȚISATUL CÂINILORDESPRE Ș.A.H.COMUNICATEPARTENERI

Artiștii Invitați

În fiecare ediție ȘAH sunt invitați o serie de artiști, meniți să deschidă un dialog cu rezidenții. Acest dialog urmărește să creeze o punte între generații, să provoace la idei și colaborări, să ridice pulsul tinerei generații de artiști și al comunității Hundorf.

Matei Vișniec

Matei Vișniec (n. 29 ianuarie 1956, Rădăuți) este un poet și dramaturg român, activ în acest moment în Franța, cunoscut în special pentru scrierile sale în limba franceză. A studiat istoria și filozofia la Universitatea din București și a fost membru fondator al Cenaclului de Luni, coordonat de profesorul Nicolae Manolescu.

Anca Boeriu

Anca Boeriu s-a născut în anul 1957 în localitatea Pucioasa, jud. Dâmbovița. În anul 1982 a absolvit secția Grafică, Institutul de Arte Plastice  „Nicolae Grigorescu”, iar din anul 2008 este Doctor în Arte Vizuale. În prezent este lector la Universitatea Națională de Arte din București, secția Grafică, iar în anul 2000 înființează și conduce, până în anul 2008,  Biroul Erasmus pentru proiecte europene. Anca Boeriu  este membru U.A.P din 1999, iar din anul  2016 este Președintele Filialei de Grafică București. Este membru fondator în Asociația Internațională Prietenii Muzeului Național de Artă al României, membru al Asociației Internaționale MitOst Germania, delegat pentru Romania al Trienalei de Gravură de la Chamallier, Franța, iar din anul 2014 este inițiatorul și coordonatorul BIPB-Bucharest Internațional Print Biennale. Dintre premiile primite menționăm  premiul UAP pentru Curatoriat în anul 2017 iar în anul 2014 Premiul pentru Grafică.

Expozițiile personale cele mai importante din ultimii ani sunt ,,Reconstrucție sentimentală” - Galeria Galateca 2017, ,,Atelier de vise”, - Galeria Senso  2016, iar în anul 2015 a avut o serie de manifestări dintre care menționăm ,,Atelier de gânduri ”- Centrul Cultural Palatele Brâncovenești, , Rememorări” -  Centrul Cultural Tel Aviv Israel și expoziția ,,Impresii” - Galeria Fantom, Berlin.

Dragoș Pătrașcu

După absolvirea Liceului de Artă din Galați, a studiat la Universitatea de Arte ,,George Enescu’’ - Iași,  Facultatea de Arte  Plastice, Decorative si Design, susținând examenul de licență in 1980. In ultimul an de studii a deschis prima expozitie personală, foarte bine întâmpinată de critica de specialitate. Din anul 1990 este membru definitiv al U.A.P. din Romania. Începand cu anul 2000 este profesor la Departamentul de grafica al Universitatii de Arte din Iasi. În 2004 a obținut titlul de doctor in estetică – filosofie  cu teza Filosofia artei în estetica lui Arthur Danto. Între anii 1993-1998 a fost președintele Uniunii Artiștilor Plastici  filiala  Iași, iar în prezent este membru în Consiliul de conducere al U.A.P. filiala Iași  Creația sa se manifestă în multiple direcții, exprimate în tehnici diferite: desen, gravură, pictură, obiect, instalație. Între anii 1980 - 2019 a deschis mai multe expoziții personale în România, la Iași, București, Timișoara, Suceava, Bârlad, Vaslui, Tecuci iar din 1990 în Republica Moldova, Austria, Italia, Franța, Israel, Germania. A participat la peste 300 de expoziții colective în țară și în străinătate (Republica Moldova, Canada, Germania, Italia, Franța, Ungaria, Brazilia, Cehia, Croația , Belgia, Olanda, S.U.A. Rusia). A obținut mai multe premii naționale, dintre care Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler pentru întreaga activitate artistică acordat de Președinția României si Premiul National pentru Grafica - 2016 acordat de Uniunea Artiștilor Plastici din România. Începând cu anul 1996 este curatorul  expoziției cu caracter național ,,Erotica” iar din 2010 a bienalei naționale ,,Salonul de Desen”. Lucrările sale se află în muzee de artă din România și în multe colecții particulare din țară, Europa , S.U.A și Australia. În anul 2005,la Editura Artes din Iaşi i-a apărut cartea „Estetica analitică: Arthur Danto”,  iar în momentul de față se află în lucru volumul „Punct,linie,suprafață. Note despre desenul contemporan ”, Editura Performantica, Iaşi. La aceeași editură în 2013 a apărut albumul de autor „MOTOR” conținând prezentarea în imagini însoțite de texte explicatve si critice, a parcursului lucrării monumentale personale (250 metri pătrați) de la Clubul MOTOR din Iași.

Dumitriana Condurache

Dumitriana Condurache este regizor și lector universitar doctor la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași. Cu o experiență didactică de cincisprezece ani, predă regie și vorbire scenică. Cuvântul este preocuparea ei centrală, cuvântul teatral, poetic, muzical. De altfel, teza ei de doctorat, susținută în 2010 și publicată în 2016, cu un cuvânt înainte de David Esrrig, poartă titlul La limita cuvântului. Despre cuvântul poetic în teatru. Absolventă de regie și actorie, a făcut „ucenicie” câțiva ani la „Athanor”, școala de teatru din Germania condusă de profesorul și regizorul David Esrig, care a marcat teatrul românesc atât prin spectacolele de dinaintea plecării din țară, cât și prin metoda sa de teatru – o adevărată gândire teatrală și existențială, dezvoltată de-a lungul anilor și cu care a reinfuzat mediul teatral-pedagogic românesc după revenirea sa constantă din anii 2000, în special prin atelierele susținute. Întâlnirea cu metoda lui David Esrig a contribuit atât la formarea, cât și la cristalizarea gândirii teatrale a Dumitrianei Condurache. Interesată de teatrul antic și de marea dramaturgie, ca sursă de spiritualitate și inspirație, D. C. se apleacă mai ales asupra dramaturgiei necesare, cea a textelor consistente și a temelor mari, incluzând dramatizările. Dintre spectacolele și studiile scenice semnate de D. C. spicuim: Domnișoara Christina, după Mircea Eliade, Galeriile Pod Pogor Iași, Cassandra, Medeea – studii de teatru antic, medeea. o mamă, spectacol-atelier pe teme și texte de teatru antic cu marionete; Luna în apă, după Yasunari Kawabata, Hamlet.atelier, Șampanie roz, după S. Beckett (Ateneul Tătărași, Iași), Sfârșit de partidă, după S. Beckett, Zilele tânărului regizor (proiect susținut de Centrul Cultural Francez Iași), 2015, Teatru Fix Iași; Conversație nocturnă cu un om demn de dispreț, de Fr. Dürrenmatt, spectacol-lectură în cadrul Festivalului Internațional pentru Publicul Tânăr de la Teatrul Luceafărul, Iași, 2014; Insultă la public, de Peter Handke, un proiect InterDramText, suținut de Forumul Austriac, la Uzina cu Teatru a Teatrului Național din Iași, 2015, Lupta cu orașul, recital-colaj din poezia lui Matei Vișniec, în cadrul zilei dedicate scriitorului la Librex 2017.

Maria Morar

Filolog, cu o experiență de peste 15 ani în comunicarea proiectelor culturale, implicată în structurarea și implementarea de proiecte naționale și europene derulate de instituții teatrale din București, Târgu Mureș, Cluj, Timișoara, precum și de Ministerul Culturii și UNITER. Este interesată și a fost implicată în proiecte de promovare culturală și acțiune socială (participarea României la Expoziția Mondială 2005, Aichi, Japonia, Areal, proiecte URBACT). A fost implicată în proiectele de formare profesională inițiate și susținute de prof.univ. dr. David Esrig și Academia de Teatru și Film ”Athanor” din Germania, ateliere derulate în România și Germania (2006 – 2012).

Acum activează la UNITER, fiind implicată în comunicarea programelor anuale ale Uniunii. Iniţiator și creator al conceptului AREAL (un spatiu geografic cuprins intre Sighisoara si Mediaș, cu o traditie puternică și un patrimoniu bogat si divers) concretizat prin derularea mai multor proiecte de dezvoltare regională finanțate de către Fondul Cultural, INTERREG și URBACT. Inițiator și coordonator al  ”Școlii de-Acasă”, demers focusat pe conceptul ”acasă”, ca spațiu fertil de dezvoltare artistică.

Monica Ristea, actriţă, Teatrul Naţional Târgu Mureş, a fost invitată să recite poezia "Eternul feminin".

SATUL CÂINILOR

Documentarea fotografică a satului Hundorf în timpul rezidențelor Ș.A.H.
/// Photographic evidence of Ș.A.H. residents activity.

OOOOPSS x(

DESPRE Ș.A.H.

No items found.

arhivă COMUNICATE

În perioada 15 iulie - 20 august, la Hundorf are loc proiectul „Şcoala de Vara, Acasă”, care înseamnă rezidenţe artistice, dar şi Colonia artiştilor, la final, un eveniment public de prezentare a rezultatelor. În toată această perioadă în Hundorf vor fi tineri artişti profesionişti - pictori, graficieni, scenarişti, traineri de artă socială, dar şi artişti consacraţi, profesori la şcoli de teatru şi artă, precum şi alţi invitaţi pentru evenimentul final.

Tema din acest an este: ACASĂ: locuri, oameni, întâmplări, poveşti.

După înscriere, în perioada 15 iulie - 17 august au loc rezidenţele artistice, cu participarea tinerilor de la universităţile de artă din Bucureşti, Iaşi, Cluj, dar şi a unor artişti de artă socială din SUA, Austria, Italia.

Fiecare rezidenţă începe cu întâlnirea tinerilor cu reprezentanţii Şcolii pentru impuls şi formă, urmată apoi de perioada de creaţie. Artiştii sunt invitaţi să descopere oameni, locuri, poveşti, întâmplări, să lucreze în spaţii departe de vuietul citadin, să aibă timp să asculte, să facă un pas îndărătul malaxorului cotidian şi să se îndrepte spre ei şi spre arta lor.

Şcola de vară de Acasă îşi doreşte să îndrume tinerii artiştii pe drumul de la consistenţa personajului şi a gândului la forma artistică, indiferent că ea se cheamă pictură, grafică, happening, literatură.

Cei care vor fi aproape de tinerii artişti şi se vor întâlni cu ei sunt: regizorul Dumitriana Condurache, lect.univ.dr., Universitatea de Arte „George Enescu”Iaşi, Facultatea de Teatru, artistul vizual Anca Boeriu, lect.univ.dr. Uiversitatea Naţională de Arte Bucureşti, artistul vizual Dragoş Pătraşcu, prof.univ.dr. Universitatea de Arte „George Enescu” Iaşi, Facultatea de Arte Vizuale şi Design şi Maria Morar, drd Universitatea Bucureşti, Facultatea de Litere.

În perioada 17 - 20 august are loc Colonia artiştilor.

Acasă şi la Biserica Evanghelică din Hundorf tinerii participanţi la rezidenţe se vor întâlni cu profesori - artişti consacraţi pentru ca împreună să „despice” sensul imaginilor şi al formelelor. Şi să găsească punctele de legătură.

Abia după aceea se vor prezenta, cu toţii, în evenimentul final, deschis pentru publicul din zonă, care are loc tot la Biserica Evanghelică. Expoziţii, happening, proiecţii, însoţite de prezentări şi discuţii cu publicul vor încheia periplul de Acasă din acest an.

Proiectul continuă, însă, cu editarea primului număr al Caietului Şcolii de vară

Proiectul este organizat de Asociaţia „Acasă la Hundorf” şi este susţinut de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale şi Institutul Cultural Român.

Parteneri: Clubul Ilustratorilor Bucureşti şi Consistoriul Evanghelic din Sighişoara

În rezidenţă Acasă la Hundorf - arta socială şi scenariul de film

Mecca Burns, drama-terapist (SUA), Pia Brodtrager, artist social (Austria) şi Elisa Sarchi, artist de teatru comunitar (Italia) au revenit la Hundorf pentru a-şi continua lucrul cu copiii în atelierele de artă socială. Abordează problemele lor şi ale comunităţii lor de azi, continuă exerciţiile începute şi vin cu o temă nouă: spiritul comunitar.

Anul acesta lor li se alătură şi Mariana Buric, scenarist de film, care face o cercetare pe grupul de copii pentru propriul său scenariu de film.

Rezidenţele continuă, aşadar, în cadrul Şcolii de vară, Acasă la Hundorf, dar în

În 19 august, ora 16.00, la Biserica Evanghelică din Hundorf are loc Colonia artiştilor, prezentarea publică a rezultatelor rezidenţelor, cu expoziţii, performance, video. Atunci puteţi vedea toate lucrările şi puteţi avea discuţii libere cu artiştii.

Proiectul „Şcoala de vară de la Hundorf” este organizat de Asociaţia „Acasă la Hundorf şi este susţinut de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale,  Institutul Cultural Român şi Consiliul Judeţean Mureş

Parteneri: Primăria comunei Viişoara, Clubul Ilustratorilor Bucureşti, Consistoriul Evanghelic din Sighişoara

Colonia artiştilor la Hundorf ne-a lăsat cu seri de bucurie plină, cu stele mari care ne păzeau, cu râsetele noastre care tăiau liniştea, cu expoziţia arătată pe contraforţii unei vechi biserici evanghelice, afară, ca un brîu care împodobea zidurile, cu artişti şi copii emoţionaţi, cu filme care te îndemnau să urci dealurile acum  şi cu oamenii care priveau şi ascultau, ascultau...ce le vorbea Matei Vişniec despre rădăcini şi suflet.

Colonia ni i-a adus pe Matei Vişniec şi pe Joella, care ne-au fost aproape trei zile.Ei au desenat conturul şi au numit în cuvinte bucata de suflet pe care noi încercăm să o arătăm.

Acesta este linkul pe care vă invităm să-l accesaţi.

http://www.rfi.ro/cultura-97203-arta-si-cultura-mediul-rural-colonia-artistilor-de-la-viisoara

Un material semnat de Matei Vişniec pentru RFI

Vom continua să prezentăm fotografii, lucrări, vom fi prinşi cu editarea Caietului şi nu numai, dar ne gândim şi proiectăm următoarea întâlnire a Coloniei.

disclaimer

Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabil de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării

PARTENERI

Instituții și companii care contribuie la finanțarea proiectului.

Organizator: Asociaţia „Acasă la Hundorf

Proiect susţinut de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale,  Institutul Cultural Român şi Consiliul Judeţean Mureş

Parteneri: Primăria comunei Viişoara, Clubul Ilustratorilor Bucureşti, Consistoriul Evanghelic din Sighişoara

ȘAH COPYRIGHT 2023

No items found.
ÎNAPOI SUS / BACK UP

Ana-Maria Liță

No items found.
Ultimele Proiecte
acasă la hundorf
Overview
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Proiectele realizate în cadrul rezidențelor Ș.A.H., cât și opiniile rezidenților participanți, nu reflectă în mod automat poziția Asociației Acasă la Hundorf față de subiectul prezentat. ȘAH este un proiect care oferă șansa tinerilor artiști de a se exprima într-un context necenzurat și liber.

Email
Instagram