Înapoi sus

ȘAH 5

ARTIȘTII INVITAȚISATUL CÂINILORCATALOGUL ȘAHCOMUNICATEPARTENERI

Artiștii Invitați

În fiecare ediție ȘAH sunt invitați o serie de artiști, meniți să deschidă un dialog cu rezidenții. Acest dialog urmărește să creeze o punte între generații, să provoace la idei și colaborări, să ridice pulsul tinerei generații de artiști și al comunității Hundorf.

SATUL CÂINILOR

Documentarea fotografică a satului Hundorf în timpul rezidențelor ȘAH.
/// Photographic evidence of ȘAH residents activity.

OOOOPSS x(

CATALOGUL ȘAH

În fiecare an Asociația Acasă la Hundorf finanțează producția unui tiraj limitat de cataloage ȘAH care încearcă să reproducă experiența Hundorf într-un format tangibil.

No items found.

arhivă COMUNICATE

AU ÎNCEPUT REZIDENȚELE
ȘAH 2021

În data de 31 mai 2021 am dat startul rezidențelor Școlii de-Acasă, Hundorf, 2021. Până la sfârșitul lunii august, casa, satul și comunitatea vor fi gazdele tinerilor artiști nou sosiți aici, priviți de la distanță de colegii lor mai mari, foștii rezidenți, ale căror povești au ajuns în spațiul public și virtual. Cei 18 tineri artiști selecționați, împărțiți în cinci serii de rezidență, își vor căuta, fiecare în felul său, libertatea celor două săptămâni. Pentru că rezidențele ȘAH insistă pe căutări, pe liniștea unui timp petrecut cu sine însuși, eliberat de constrângerile cotidianului și pornit spre visare și inspirație. De aceea, Școala de- Acasă se străduie să ofere un mediu stimulator și prietenos, care să-i încarce pe tinerii artiști cu un bagaj suficient de puternic pe care să-l exprime artistic mai apoi.

Casa de-Acasă, satul cu hotarele lui și întâlnirea nemediata dintre cele două comunități – cea artistică și cea rurală – dau identitate acestui program. Aici totul se intersectează, toți lucrează unii cu alții; de altminteri, rezidențele artistice sunt inter și transdisciplinare și se îndreaptă către cercetarea artistică ce presupune observarea realității rurale contemporane și reflectarea ei artistică. Ioana Hogman de la Cluj deschide sezonul ȘAH 2021 cu un proiect legat de maternitate; apoi între 1 – 14 iulie aici vor fi Daniel Semenciuc, Eduard Bălaș și Maria Mălcică; între 17 – 30 iulie îi vom avea pe Ioana Cherciu și echipa Valentin Teodorescu, Anastasia Grigore și Diana Păun, iar între 2 – 15 august Acasă va fi echipa MȚR cu Roxana Morar, Miruna Radovici, Cătălina Stanislav și Cătălina Francu. Ultima rezidență are loc între 18 și 31 august cu Alexandra și Anca Boaru, împreuna cu echipa Alexandra Halmaghi, David Bularca, Luana Cloșcă și Corina Preda.

Detalii despre parcursul fiecărei rezidențe și despre tinerii artiști puteți afla de pe https://www.facebook.com/acasala0hundorf/ și https://www.instagram.com/acasalahundorf/

Școala de-Acasă, Hundorf, 2021 este un proiect cultural susținut de Ministerul Culturii și Consiliul Judențean Mureș

Parteneri: Muzeul Național al Țăranului Român, Consistoriul Evanghelic Sighișoara, Școala Gimnazială Viișoara

LABORATORUL REZIDENȚE DE ARHIVĂ
ȘAH 2021

Interesat de reflectarea artistică a satului contemporan, Muzeul Național al Țăranului Român, prin Arhiva de Imagine MȚR, este în acest an partenerul Asociației „Acasă la Hundorf” pentru programul de rezidențe artistice „Școala de-Acasă”.

Pe toată durata verii, în Casa de-Acasă din comuna Viișoara, județul Mureș, se derulează o serie de rezidențe artistice inter– și transdisciplinare, dedicate artiștilor emergenți și orientate spre cercetarea artistică ce presupune observarea realităților rurale și reflectarea lor în proiecte personale și de grup. Întâlnirea nemediată dintre cele două comunități – cea artistică și cea rurală – contribuie la descoperire reciprocă și apropiere între două lumi aparent îndepărtate.

În acest context, în luna august 2021 se va desfășura proiectul pilot „Laboratorul Rezidențe de Arhivă”, în care curatorii și cercetătorii de la Arhiva de Imagine MȚR se întâlnesc cu artiștii selectați în program, într-un dialog deschis, activ, orientat spre schimbul de experiență și de priviri. Preocuparea muzeului pentru cercetarea și expunerea vieții țărănești contemporane vine în întâmpinarea artiștilor și a căutărilor lor, încurajând demersul creator și o înțelegere nouă, proaspătă asupra universului țărănesc contemporan. Ne întâlnim deopotrivă în mediul online și fizic, la Casa de-Acasă din Viișoara.  

Totodată, echipa muzeului este deschisă solicitărilor de documentare ale participanților în program și sprijină accesul la materialele din arhiva de specialitate a muzeului, deopotrivă sursă de cercetare și de inspirație. În măsura în care aceștia au nevoie, specialiștii de la Arhiva de Imagine MȚR oferă informații și resurse și facilitează discuții și întâlniri cu specialiști din domeniu. Prin parteneriatul cu Asociația „Acasă la Hundorf” și implicarea activă în program, Muzeul Național al Țăranului Român contribuie la promovarea tinerilor artiști, prin canalele proprii de comunicare.

Asociația „Acasă la Hundorf” a inițiat și derulează programul „Școala de-Acasă”, un program anual de rezidențe artistice și întâlniri formatoare, care are loc într-un sat transilvan (Hundorf, azi – Viișoara, judetul Mureș, între Sighișoara și Mediaș).

În acest an, programul a ajuns la a cincea ediție, fiind înscriși un număr de 50 de tineri, dintre care 18 au fost selecționați pentru participarea la rezidențe.

Până acum, Școala de-Acasă a găzduit aproximativ 60 de tineri artiști, care au participat mai apoi la evenimente importante, precum ANIMEST, ART SAFARI, Salonul Național de Grafică, Salonul Național de Gravură, DIPLOMA etc.

Școala de-Acasă, Hundorf, 2021 este un proiect cultural susținut de Ministerul Culturii și Consiliul Judențean Mureș

Parteneri: Muzeul Național al Țăranului Român, Consistoriul Evanghelic Sighișoara, Școala Gimnazială Viișoara

AM AJUNS LA FINALUL REZIDENȚELOR.
ȘAH 2021

Trei luni – iunie, iulie, august, cinci grupe, 20 de tineri artiști.

Rezidențele ȘAH insistă pe procesul creator și pe libertatea de creație. În cele două săptămâni nimeni nu le spune tinerilor artiști ce să facă, cum să facă, când să facă; își croiesc singuri programul; singuri caută orice întâlnire care să le stârnească inspirația, fie că  e vorba de peisaje, de hotare, de oameni, de colegii de grupă, sau de întâmplări la care se nimeresc să participe. Se întâmplă deseori ca proiectul cu care au aplicat să sufere modificări sau să se schimbe complet. Important este ca în cele două săptămâni de rezidență tinerii artiști să-și ia timp pentru ei. Doar pentru ei. Eliberați de rutine și de starea de confort.

Anul acesta tonul rezidențelor a fost întoarcerea spre înăuntru și strădania de a-l înțelege pe celălalt. Atenția tinerilor s-a îndreptat spre căutări, spre pregătire, de parc-ar fi o trecere spre altceva.

Joaca cu cei din sat a avut loc, dar în cadrul unui eveniment comun de marcare a rezidenței. Toate grupele au ținut ateliere cu adolescenții și copiii din sat, însă conexiunile cu oamenii locului au fost calde fără să fie exuberante; parcă anul acesta s-au întâlnit să se joace puțin, în așteptarea lui altceva...

Ioana Hogman din prima rezidență a avut un atelier cu femeile din sat, dar marele câștig al rezidenței sale este faptul că s-a aplecat foarte atent și pertinent asupra realităților de-acum din acel sat. Îi citește ca un scriitor atent și neinvaziv, care ascultă și vede totul.

Maria Mălcică, Daniel Semenciuc și Eduard Bălaș din a doua grupă au descperit Biserica Evanghelică ca spațiu de lucru. Era fierbinte aerul afară și ei se retrăgeau acolo ca să lucreze. A fost o rezidență nu numai”productivă”, ci și foarte prietenească.

În grupa a treia, echipa alcătuită din Anastasia Grigore, Diana Păun, Sarah Mitrofan și Valentin Teodorescu s-a concentrat pe proiectul cu care au venit;  au și făcut două filme pe care le-au prezentat în Biserica Evanghelică înaintea plecării lor de Acasă, într-un cadru scenografic ce completa limbajul video Un happening vizual care, evident, a schimbat fața Bisericii.

Ioana Cherciu, colega lor de grupă, s-a infiltrat între adolescenții satului încă din prima seară și-a aflat secrete știute numai de ea. Parcă ar stăpâni un limbaj care nouă, celor care  nu participăm la întâlnirile de seară ale adolescenților, ne e străin.

În grupa a patra Roxana Morar a venit cu ideea lui Pită Party Perfiormance. La cuptorul de-Acasă s-au adunat artiști, copii și săteni ca să frământe aluatul, să-și facă fiecare forma lui și toți să guste lichiul. Însă, în restul perioadei, și Roxana, și Miruna, și cele două Cătăline, împreună cu Ilinca Pop, care a venit în calitate de facilitator de proiect, s-au bucurat de libertatea de a fi împreună.

La fel s-a întâmplat și în ultima grupă, a cincea, unde s-au întâlnit patru tineri ”clujeni” cu două surori timișorence. Și ei aveau pregătit un Bâlci pe Grui la Hundorf, o întâlnire cu satul prin mai multe ateliere simultane,  dar în restul perioadei de rezidență au fost doar ei cu ei.

Anul acesta a marcat și ediția pilot de colaborare cu Arhiva de Imagine de la Muzeul Național al Țăranului Român și credem că marele câștig al acestui parteneriat este că a lansat și a deschis o temă  majoră pentru rezidențele ȘAH – satul contemporan prin ochii artiștilor. O temă de viitor, necesară,  care protejează libertatea de creație a tinerilor artiști, fiind totodată o cercetare artistică și  o reflectare contemporană a satului variată și autentică.

Școala de-Acasă, Hundorf, 2021 este un proiect cultural susținut de Ministerul Culturii și Consiliul Judențean Mureș

Parteneri: Muzeul Național al Țăranului Român, Consistoriul Evanghelic Sighișoara, Școala Gimnazială Viișoara

disclaimer

Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabil de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării

PARTENERI

Instituții și companii care contribuie la finanțarea proiectului.

ORGANIZAT DE: ASOCIAȚIA ”ACASĂ LA HUNDORF”  

PROIECT CULTURAL FINANȚAT DE: MINISTERUL CULTURII ȘI CONSILIUL JUDEȚEAN MUREȘ

PARTENERI: MUZEUL NAȚIONAL AL ȚĂRANULUI ROMÂN,CONSISTORIUL EVANGHELIC SIGHIȘOARA, ȘCOALA GIMNAZIALĂ VIIȘOARA

PROIECT CULTURAL SPRIJINIT DE: MAGAZINUL ARTIȘTILOR

ȘAH COPYRIGHT 2021

No items found.
ÎNAPOI SUS / BACK UP

Ana-Maria Liță

No items found.
Ultimele Proiecte
acasă la hundorf
Overview
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Proiectele realizate din cadrul rezidențelor ȘAH, cât și opiniile rezidenților participanți, nu reflectă în mod automat poziția Asociației Acasă la Hundorf față de subiectul prezentat. ȘAH este un proiect care oferă șansa tinerilor artiști de a se exprima într-un context necenzurat și liber.

Email
Instagram