Ș.A.H. 5.

ARTIȘTII INVITAȚISATUL CÂINILORDESPRE Ș.A.H.COMUNICATEPARTENERI

Artiștii Invitați

În fiecare ediție ȘAH sunt invitați o serie de artiști, meniți să deschidă un dialog cu rezidenții. Acest dialog urmărește să creeze o punte între generații, să provoace la idei și colaborări, să ridice pulsul tinerei generații de artiști și al comunității Hundorf.

Maria Morar

Maria Morar este filolog, cu o experiență de peste 15 ani în comunicarea proiectelor culturale, implicată în structurarea și implementarea de proiecte naționale și europene derulate de instituții teatrale din București, Târgu Mureș, Cluj, Timișoara, precum și de Ministerul Culturii și UNITER. Este interesată și a fost implicată în proiecte de promovare culturală și acțiune socială (participarea României la Expoziția Mondială 2005, Aichi, Japonia, Areal, proiecte URBACT). A fost implicată în proiectele de formare profesională inițiate și susținute de prof.univ. dr. David Esrig și Academia de Teatru și Film ”Athanor” din Germania, ateliere derulate în România și Germania (2006 – 2012). Acum activează la UNITER, fiind implicată în comunicarea programelor anuale ale Uniunii. Iniţiator și creator al conceptului AREAL (un spatiu geografic cuprins intre Sighisoara si Mediaș, cu o traditie puternică și un patrimoniu bogat si divers) concretizat prin derularea mai multor proiecte de dezvoltare regională finanțate de către Administrația Fondului Cultural Național, INTERREG și URBACT. Creator, inițiator și coordonator al ”Școlii de-Acasă”, demers focusat pe conceptul ”acasă”, ca spațiu fertil de dezvoltare artistică. Președintele Asociației ”Acasă la Hundorf”, care organizează proiecte de coagulare de comunități și dezvoltare regională.

Dana Berdilă

Timp de nouă ani a coordonat diverse proiecte și programe culturale în cadrul Institutului Cultural Român. Printre acestea se numără programul permanent de finanțare ”Bursele și rezidențele ICR”, organizate în parteneriat cu Cité internationale des arts Paris, Woodrow Wilson International Center for Scholars in Washington D.C., dar și alte instituții din Europa și România, program destinat jurnaliștilor culturali străini, traducătorilor străini de literatură română, cercetătorilor străini și români (specialiști în științe umaniste), artiștilor vizuali români, arhitecților români, dar și muzicienilor și muzicologilor români. A implementat parteneriate și programe internaționale de promovare a jazz-ului românesc în cadrul unor festivaluri precum Sibiu Jazz Festival, partener Europe Jazz Network, Gărâna Jazz Festival, Green Hours Jazz Fest și Jazz in the Park. În zona artelor vizuale și a cinematografiei a implementat parteneriate cu Timișoara Art Encounters, Art Safari, platforma RADAR și One Night Gallery, Festivalul Internațional de Film despre oameni și mediu PELICAM etc. A organizat expoziții, concerte, diverse evenimente și conferințe multiart atât în țară, cât și în străinătate, inițiate de ICR sau în parteneriat cu alte instituții din cadrul EUNIC sau la inițiativa diverselor reprezentanțe diplomatice și ambasade sau institute de cercetare din România.

Iris Șerban

Iris Șerban este antropolog și lucrează din 2015 la Muzeul Național al Țăranului Român, unde coordonează o echipă de tineri cercetători și artiști ce îngrijesc, documentează și scot în lume Arhiva de imagine și sunet a muzeului. Este interesată de cercetarea urbană și se implică în proiecte de activare a patrimoniului cultural. În 2013-2014, a realizat o etnografie a locuirii într-un oraș din estul Franței, investigând procesele care duc la fenomenul de „a fi acasă fără a fi acasă” într-un cartier de locuințe sociale. Revine adesea asupra temei acasă: în pandemie a redactat o serie de texte scurte de introspecție personală în cadrul programului Casa de-a Casa.

Tudor Elian

Tudor Elian este arhitect și lucrează la proiecte care privesc patrimoniul viu, orașul și spațiul public. Sunt interesați de dimensiunea pedagogică a arhitecturii și de rolul profesionistului în sfera publică, implicându-se în realizarea unei panoplii largi de cercetări, publicații, ghiduri, ateliere cu studenți și expoziții, prin care chestionează, re-interpretează și traduc domeniul arhitecturii publicului larg.

SATUL CÂINILOR

Documentarea fotografică a satului Hundorf în timpul rezidențelor Ș.A.H.
/// Photographic evidence of Ș.A.H. residents activity.

OOOOPSS x(

DESPRE Ș.A.H.

No items found.

arhivă COMUNICATE

LABORATORUL REZIDENȚE DE ARHIVĂ
Ș.A.H. 2021

Interesat de reflectarea artistică a satului contemporan, Muzeul Național al Țăranului Român, prin Arhiva de Imagine MȚR, este în acest an partenerul Asociației „Acasă la Hundorf” pentru programul de rezidențe artistice „Școala de-Acasă”.

Pe toată durata verii, în Casa de-Acasă din comuna Viișoara, județul Mureș, se derulează o serie de rezidențe artistice inter– și transdisciplinare, dedicate artiștilor emergenți și orientate spre cercetarea artistică ce presupune observarea realităților rurale și reflectarea lor în proiecte personale și de grup. Întâlnirea nemediată dintre cele două comunități – cea artistică și cea rurală – contribuie la descoperire reciprocă și apropiere între două lumi aparent îndepărtate.

În acest context, în luna august 2021 se va desfășura proiectul pilot „Laboratorul Rezidențe de Arhivă”, în care curatorii și cercetătorii de la Arhiva de Imagine MȚR se întâlnesc cu artiștii selectați în program, într-un dialog deschis, activ, orientat spre schimbul de experiență și de priviri. Preocuparea muzeului pentru cercetarea și expunerea vieții țărănești contemporane vine în întâmpinarea artiștilor și a căutărilor lor, încurajând demersul creator și o înțelegere nouă, proaspătă asupra universului țărănesc contemporan. Ne întâlnim deopotrivă în mediul online și fizic, la Casa de-Acasă din Viișoara.  

Totodată, echipa muzeului este deschisă solicitărilor de documentare ale participanților în program și sprijină accesul la materialele din arhiva de specialitate a muzeului, deopotrivă sursă de cercetare și de inspirație. În măsura în care aceștia au nevoie, specialiștii de la Arhiva de Imagine MȚR oferă informații și resurse și facilitează discuții și întâlniri cu specialiști din domeniu. Prin parteneriatul cu Asociația „Acasă la Hundorf” și implicarea activă în program, Muzeul Național al Țăranului Român contribuie la promovarea tinerilor artiști, prin canalele proprii de comunicare.

Asociația „Acasă la Hundorf” a inițiat și derulează programul „Școala de-Acasă”, un program anual de rezidențe artistice și întâlniri formatoare, care are loc într-un sat transilvan (Hundorf, azi – Viișoara, judetul Mureș, între Sighișoara și Mediaș).

În acest an, programul a ajuns la a cincea ediție, fiind înscriși un număr de 50 de tineri, dintre care 18 au fost selecționați pentru participarea la rezidențe.

Până acum, Școala de-Acasă a găzduit aproximativ 60 de tineri artiști, care au participat mai apoi la evenimente importante, precum ANIMEST, ART SAFARI, Salonul Național de Grafică, Salonul Național de Gravură, DIPLOMA etc.

Școala de-Acasă, Hundorf, 2021 este un proiect cultural susținut de Ministerul Culturii și Consiliul Judențean Mureș

Parteneri: Muzeul Național al Țăranului Român, Consistoriul Evanghelic Sighișoara, Școala Gimnazială Viișoara

AM AJUNS LA FINALUL REZIDENȚELOR.
Ș.A.H. 2021

Trei luni – iunie, iulie, august, cinci grupe, 20 de tineri artiști.

Rezidențele ȘAH insistă pe procesul creator și pe libertatea de creație. În cele două săptămâni nimeni nu le spune tinerilor artiști ce să facă, cum să facă, când să facă; își croiesc singuri programul; singuri caută orice întâlnire care să le stârnească inspirația, fie că  e vorba de peisaje, de hotare, de oameni, de colegii de grupă, sau de întâmplări la care se nimeresc să participe. Se întâmplă deseori ca proiectul cu care au aplicat să sufere modificări sau să se schimbe complet. Important este ca în cele două săptămâni de rezidență tinerii artiști să-și ia timp pentru ei. Doar pentru ei. Eliberați de rutine și de starea de confort.

Anul acesta tonul rezidențelor a fost întoarcerea spre înăuntru și strădania de a-l înțelege pe celălalt. Atenția tinerilor s-a îndreptat spre căutări, spre pregătire, de parc-ar fi o trecere spre altceva.

Joaca cu cei din sat a avut loc, dar în cadrul unui eveniment comun de marcare a rezidenței. Toate grupele au ținut ateliere cu adolescenții și copiii din sat, însă conexiunile cu oamenii locului au fost calde fără să fie exuberante; parcă anul acesta s-au întâlnit să se joace puțin, în așteptarea lui altceva...

Ioana Hogman din prima rezidență a avut un atelier cu femeile din sat, dar marele câștig al rezidenței sale este faptul că s-a aplecat foarte atent și pertinent asupra realităților de-acum din acel sat. Îi citește ca un scriitor atent și neinvaziv, care ascultă și vede totul.

Maria Mălcică, Daniel Semenciuc și Eduard Bălaș din a doua grupă au descperit Biserica Evanghelică ca spațiu de lucru. Era fierbinte aerul afară și ei se retrăgeau acolo ca să lucreze. A fost o rezidență nu numai”productivă”, ci și foarte prietenească.

În grupa a treia, echipa alcătuită din Anastasia Grigore, Diana Păun, Sarah Mitrofan și Valentin Teodorescu s-a concentrat pe proiectul cu care au venit;  au și făcut două filme pe care le-au prezentat în Biserica Evanghelică înaintea plecării lor de Acasă, într-un cadru scenografic ce completa limbajul video Un happening vizual care, evident, a schimbat fața Bisericii.

Ioana Cherciu, colega lor de grupă, s-a infiltrat între adolescenții satului încă din prima seară și-a aflat secrete știute numai de ea. Parcă ar stăpâni un limbaj care nouă, celor care  nu participăm la întâlnirile de seară ale adolescenților, ne e străin.

În grupa a patra Roxana Morar a venit cu ideea lui Pită Party Perfiormance. La cuptorul de-Acasă s-au adunat artiști, copii și săteni ca să frământe aluatul, să-și facă fiecare forma lui și toți să guste lichiul. Însă, în restul perioadei, și Roxana, și Miruna, și cele două Cătăline, împreună cu Ilinca Pop, care a venit în calitate de facilitator de proiect, s-au bucurat de libertatea de a fi împreună.

La fel s-a întâmplat și în ultima grupă, a cincea, unde s-au întâlnit patru tineri ”clujeni” cu două surori timișorence. Și ei aveau pregătit un Bâlci pe Grui la Hundorf, o întâlnire cu satul prin mai multe ateliere simultane,  dar în restul perioadei de rezidență au fost doar ei cu ei.

Anul acesta a marcat și ediția pilot de colaborare cu Arhiva de Imagine de la Muzeul Național al Țăranului Român și credem că marele câștig al acestui parteneriat este că a lansat și a deschis o temă  majoră pentru rezidențele ȘAH – satul contemporan prin ochii artiștilor. O temă de viitor, necesară,  care protejează libertatea de creație a tinerilor artiști, fiind totodată o cercetare artistică și  o reflectare contemporană a satului variată și autentică.

Școala de-Acasă, Hundorf, 2021 este un proiect cultural susținut de Ministerul Culturii și Consiliul Judențean Mureș

Parteneri: Muzeul Național al Țăranului Român, Consistoriul Evanghelic Sighișoara, Școala Gimnazială Viișoara

FINAL 2021 PENTRU ȘCOALA DE-ACASĂ, HUNDORF


S-a încheiat și ediția 2021 a Școlii de-Acasă de la Hundorf / Ș.A.H. Ediția a cincea.

Au trecut cinci ani de când Școala de-Acasă a primit, an de an, tineri artiști, cinci ani de experiențe și provocări – atât pentru artiști, cât și pentru noi, cei din jurul programului, cinci ani de atentie, corecții și refrișări, cinci ani de amiciții, colaborări și prietenii cu cei din sat.

Cinci ani în care ne-am bucurat că existăm.

Am învățat unii de la alții și, mai ales, am învățat să strângem rândurile. Deoarece, Școala de-Acasă înseamnă tineri artiști într-o rețea extinsă care cuprinde atât pe tinerii noi care participă la rezidențe an de an,  pe foștii rezidenți care – unii dintre ei – fac parte din echipa programului și au transformat ȘAH așa cum e acum, dar și pe toți foștii rezidenți care sunt la curent cu derularea programului și care sunt sprijinul nostru pentru sfaturi și ajutor.

O adevărată rețea care tinde sa devină o comunitate. Da, aceasta este ținta noastră: comunitatea ȘAH, cu acel protector, cald, liniștitor și inspirant aer de-Acasă.

De aceea, vă invităm să vedeți cele descrise mai sus accesând www.acasalahundorf.ro.

Aici veti găsi expoziția virtuală a rezidenților din acest an, dar și precedentele serii de artiști într-o prezentare exhaustivă.

Stirile și noutățile  vor fi promovate și pe Facebook și Instagram.


Școala de-Acasă este un program al Asociației ”Acasă la Hundorf” realizat cu sprijinul Ministerului Culturii și Consiliului Județean Mureș.

Parteneri: Muzeul Național al Țăranului Român București, Consistoriul Evanghelic Sighișoara, Școala Gimnazială Viișoara

Cu sprijinul:  Magazinul Artiștilor și Puiul de Crăiești


disclaimer

Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabil de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării

PARTENERI

Instituții și companii care contribuie la finanțarea proiectului.

ORGANIZAT DE: ASOCIAȚIA ”ACASĂ LA HUNDORF”  

PROIECT CULTURAL FINANȚAT DE: MINISTERUL CULTURII ȘI CONSILIUL JUDEȚEAN MUREȘ

PARTENERI: MUZEUL NAȚIONAL AL ȚĂRANULUI ROMÂN,CONSISTORIUL EVANGHELIC SIGHIȘOARA, ȘCOALA GIMNAZIALĂ VIIȘOARA

PROIECT CULTURAL SPRIJINIT DE: MAGAZINUL ARTIȘTILOR

ȘAH COPYRIGHT 2023

No items found.
ÎNAPOI SUS / BACK UP

Ana-Maria Liță

No items found.
Ultimele Proiecte
acasă la hundorf
Overview
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Proiectele realizate în cadrul rezidențelor Ș.A.H., cât și opiniile rezidenților participanți, nu reflectă în mod automat poziția Asociației Acasă la Hundorf față de subiectul prezentat. ȘAH este un proiect care oferă șansa tinerilor artiști de a se exprima într-un context necenzurat și liber.

Email
Instagram