Ș.A.H. 6

ARTIȘTII INVITAȚISATUL CÂINILORDESPRE Ș.A.H.COMUNICATEPARTENERI

Artiștii Invitați

În fiecare ediție ȘAH sunt invitați o serie de artiști, meniți să deschidă un dialog cu rezidenții. Acest dialog urmărește să creeze o punte între generații, să provoace la idei și colaborări, să ridice pulsul tinerei generații de artiști și al comunității Hundorf.

András István Demeter

Demeter András István, actor care joacă atât în limba română, cât și în limbile maghiară și germană, prezent pe scenele teatrelor din România și Ungaria, precum și în filme de lung metraj, seriale și producții de televiziune.A studiat management cultural în Dijon, Franţa, este licenţiat în drept la Timişoara si are o experiență notabilă în administrația de stat și în domeniul legislativ. A fost directorul Teatrului Maghiar de Stat din Timișoara, preşedinte- director general al Societăţii Române de Radiodifuziune şi membru în Consiliul de Administraţie al Radioului Public și managerul Casei de Producție de la Televiziunea Română. Din martie 2021 este Secretar de Stat în Ministerul Culturii.

Ioana Vlasiu

Ioana Vlasiu, critic și istoric de artă, doctor în istoria artei, a publicat numeroase articole, studii, cărţi despre arta românească modernă în context european, a participat la
organizarea unor importante expoziţii dedicate artei interbelice. În cadrul Institutului de Istoria Artei “George Oprescu” al Academiei Romane a iniţiat şi organizat colocvii și conferințe pe teme de artă modernă. A coordonat „Dicţionarul sculptorilor din România. Secolele XIX-XX” (Ed. Academiei Române, 2011-2012) și proiectul CNCS „Sfântul din Montparnasse, de la document la mit. O sută de ani de exegeză brâncușiană” (2012-2014). Premiul George Oprescu al Academiei Române – 2015. Prezentă la vernisajul SAH, O lume intre ….. Ioana Vlasiu a evocat echipele mixte de cercetatori din cadrul amplelor cercetări sociologice coordonate de profesorul Dimitrie Gusti
ca punct de similitudine cu cercetările artistice realizate de artiștii SAH în Hundorf / Viișoara.

Maria Morar

Maria Morar, filolog, cu experiență în coordonarea și comunicarea proiectelor teatrale și culturale ca urmare a colaborării cu Academia de Teatru “Athanor” din Germania, cu Ministerul Culturii si UNITER (unde este și acum). Este interesată de dezvoltarea si identitatea comunităților, este creatorul conceptelor Areal si Acasa în jurul cărora a
dezvoltat mai multe proiecte , dintre care SAH / Școala de-Acasă Hundorf a reușit să coaguleze și să îmbine exprimarea și cercetarea artistică cu formarea și dezvoltarea comunităților. Este președintele Asociației “Acasă la Hundorf”.

Dragoș Pătrașcu & Dumitriana Condurache

Artistul vizual Dragos Patrascu este prezent cu expozitii personale în marile orașe din țară (București, Iași, Timișoara, Suceava, Vaslui, Bârlad, etc), dar și în străinătate (Moldova, Italia, Austria, Franța, Israel, Germania). Este curator (“Salonul de Desen” și “Erotica”), profesor universitar la Departamentul de grafică al Universitații de Arte din Iasi, autor, ilustrator, un artist contemporan de referință despre care se scrie și se vorbeste, dar, mai ales, este un artist cu disciplina si rigoare analitică.

Dumitriana Condurache este regizor și lector universitar doctor la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași unde predă regie și vorbire scenică. Cuvântul este preocuparea ei centrală. Cuvântul teatral, poetic, muzical, asupra căruia se apleacă cu multa acribie și atunci când înscenează spectacole, și în fața studenților, metoda profesorului David Esrig contribuind atât la formarea, cât și la cristalizarea gândirii teatrale a Dumitrianei Condurache. Interesată de teatrul antic și de marea dramaturgie ca sursă de spiritualitate și inspirație, D. C. se apleacă mai ales asupra dramaturgiei necesare, cea a textelor consistente și a temelor mari, incluzând dramatizările.

Dana Berdilă

Dana Berdila este expert cultural la Institutul Cultural Român, cu o importantă experiență dobândită ca urmare a gestionării unor proiecte naționale și internaționale, cu mari abilități de cercetare și dezvoltare a unor proiecte cu potențial, atentă la conexiunile care pot genera rețele de cooperare. Un fin analist al fenomenului artistic contemporan, Dana Berdilă coordonează dezvoltarea internatională pentru Asociația “Acasă la Hundorf”, incluzând programul SAH / Școala de-Acasă, Hundorf în programul de mobilitati On the Move și în rețeaua internațională de rezidențe artistice Res Artis.

Nadina Stoica & Ioana Gabriela Cherciu

Nadina Stoica este licențiată a Univeristății Naționale de Arte din București, obținând și masterul la aceeași instituție. O prezență constantă în peisajul artistic contemporan, apreciată pentru conceptele care traversează creația sa și asupra cărora revine constant. Fost resident ȘAH (2018), Nadina Stoica este creatorul identității grafice a întregului program și, în acest an, a început și activitatea de curator, fiind, pentru prima dată curatorul expoziției în format fizic a programului.

Ioana Gabriela Cherciu, licentiată a Facultății de Filosofie de la Universitatea din București, master obtinut la CESI / Centrul de Excelență în Studiul Imaginii, colaborator al revistei ARTA și UNICEF, fost resident ȘAH (2021). Cu excelente abilități de documentare și cercetare artistică, interesată de conexiunile dintre artă și sociologie, precum și de dezvoltarea comunităților rurale. Este creatorul de continut al programului SAH pentru campaniile de comunicare pe social media, precum și curatorul expozițiilor ȘAH 2022 în format fizic și online.

SATUL CÂINILOR

Documentarea fotografică a satului Hundorf în timpul rezidențelor Ș.A.H.
/// Photographic evidence of Ș.A.H. residents activity.

OOOOPSS x(

DESPRE Ș.A.H.

No items found.

arhivă COMUNICATE

Asociația “Acasă la Hundorf” a devenit, la sfârșitul anului 2021, membru al platformei internaționale Res Artis, cu intenția de a lansa și o componentă internațională a programului de rezidențe ”Școala de-Acasă de la Hundorf”/ ȘAH, program ajuns deja la a VI-a ediție.

Rezidențele internaționale ȘAH  reprezintă un drum firesc și necesar pentru consolidarea instituțională a asociației, iar pentru tinerii rezidenți acestea pot fi o  experiență ce sporește atractivitatea rezidențelor ȘAH prin confruntările  creative și conexiunile internaționale realizate.

Astfel, în anul 2022 vom lansa ȘAH Internațional prin intermediul platformei Res Artis care va găzdui și va promova Apelul de înscriere, dar și alte știri despre rezidențele ȘAH, oferind informații profesionale legate de dezvoltarea rezidențelor, precum și facilități de conectare cu operatori internaționali de rezidențe artistice.

Mai multe informații despre prezentarea rezidențelor puteți regăsi pe site-ul oficial al rețelei Res Artis: https://resartis.org/listings/?fwp_listing_country=romania

Res Artis este o rețea internațională de organizații  din domeniul rezidențelor artistice, care are mai mult de 700 de membri din aproximativ 85 de țări. Fondată în anul 1993 în Germania, Res Artis a devenit una dintre cele mai mari rețele din domeniul rezidențelor artistice, asigurând legăturile dintre toate spațiile instituționale, dar și private de găzduire, promovare și conectare a artiștilor internaționali, prin intermediul platformei online www.resartis.org , reprezentând, totodată, și un reper constant pentru programele și publicațiile axate pe explorarea conceptului de rezidență artistică, dar și un punct al întâlnirilor regionale și internaționale ale operatorilor din domeniu.

Res Artis militează pentru dezvoltarea rezidențelor artistice considerate a fi un centru de vitalitate în arta contemporană, prin stimularea creativității și mobilității artiștilor, precum și înțelegerea și dezvoltarea cooperărilor interculturale.

Rezidențele ȘAH / Școala de-Acasă Hundorf, ediția 2022 sunt în plină desfășurare.

Start-ul a avut loc în data de 30 mai cu echipa Edit Vinter și Theodora Scurtu care au experimentat cu obiecte textile făcute din lână împâslită.

Până la sfârșitul lunii august artiști sosiți din țară și din străinătate vor călca pragul rezidenței noastre. Este primul an în care ȘAH are și componentă internațională.

Cele două săptămâni ale fiecărei grupe de rezidenți sunt o ieșire din confortul cotidian și o intrare intr-o lume menită să deschidă spiritul creativ. Spațiul este liniștit și deschis, timpul încă are răbdare, rezidenții lucreză în ritmul lor, fără presiune exterioară. Se pot lăsa în voia atmosferei de-Acasă, bucurându-se de întâlnirile cu oamenii satului, poveștile lor, dar și de propriile gânduri lăuntrice.

În perioada 2 – 15 iulie vor veni la Hundorf Eva Chapkin si Mara Oglakci din România,împreună cu Maria Guțu din Republica Moldova. Mai departe, rezidențele continuă cu Marlene Klauser - Germania, Katarina Lukasiewicz – Polonia, Maria Livia Onete si Andreea Vintze din România care se vor întâlni aici între 18 – 31 iulie.

Luna august îi aduce Acasă pe Pablo Ramirez Gonzales și Ioana Țurcan în perioada 3 – 16 august, iar în perioada 19 august – 1 septembrie, ultima rezidență va fi compusă din Delaney O’Connel din USA cu Lena Ciobanu, Eduard Gabriel Pârvu și Georgiana Strugariu din România.

Pe platforma www.acasalahundorf.ro veți avea informații despre fiecare artist, despre perioada de rezidență și pregătirile tuturor pentru următoarea etapă- cea a evenimentelor publice de prezentare și a expoziției virtuale.

Detalii și pe https://www.facebook.com/sah.acasalahundorf

https://www.instagram.com/acasalahundorf/

ȘAH 2022 este finanțat de Ministerul Culturii și Consiliul Județean Mureș, în parteneriat cu Institutul Cultural Român.

Asociația ”Acasă la Hundorf” este membru Res Artis

Parteneri: Consistoriul Evanghelic și Școala Gimnazială Viișoara

Sponsori: Leier Romania, Kronospan, HeidelbergCement România, Sanex SA Cluj Napoca, Rocas Decor

Vernisajul expoziției " Acasă: o lume între uitare și persistență " a avut loc pe 2 octombrie la Bastionul Tăbăcarilor din Târgu Mureș și a reprezentat rezultatul proiectelor de anul acesta pe care rezidenții ȘAH le-au realizat în satul Hundorf ( Viișoara) Prin participarea în programul NAG, expoziția a fost un punct de întâlnire dintre noi și un public numeros care a avut ocazia să afle pentru prima dată despre experiența rezidențelor ȘAH.

Ne bucurăm că lumea satului și spațiul rural în România trezesc interesul oamenilor și reprezintă încă un punct important de discuție în vederea dezvoltării potențialului încă neexplorat al acestor spații în momentul prezent.

Dorim să mulțumim în mod special invitațiilor noștri, care au vorbit atât de frumos și de încurajator în deschiderea evenimentului: domnul András István Demeter- secretar de stat al Ministerului Culturii, artistul vizual Dragoș Pătrașcu-prof. univ. Universitatea Națională de arte George Enescu Iași, regizorul Dumitriana Condurache- conf. universitar Universitatea Națională de arte George Enescu Iași,  Dana Berdilă- expert cultural ICR și Ioana Vlasiu- critic și istoric de artă.

Mulțumim echipei TVR Târgu Mureș care a fost prezentă la vernisaj, precum și partenerilor media Modernism.ro, Revista Arta, Propagarta, Artevezi.

Curatori: Nadina Stoica și Ioana Gabriela Cherciu

Expoziția rămâne deschisă până pe 23 octombrie.

Program: miercuri- duminică orele 16:00- 18:00


Proiect finanțat de: Ministerul Culturii și Consiliul Județean Mureș

Co-finanțatori: Primăria Municipiului Târgu Mureș

Parteneri: Institutul Cultural Român, Asociația K’ARTE

Sponsori: Leier Romania , kronospan , Cesarom, Heidelberg Cement Group, Puiul de Crăiești, Rocas Decor

Acasă la Hundorf este membru Res Artis.


Proiectul a foat realizat cu sprijinul Consitoriului Evanghelic Sighișoara și Școlii Generale Viișoara.

Programul nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Ministerului Culturii. Acesta nu este responsabil de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite.

disclaimer

Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabil de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării

PARTENERI

Instituții și companii care contribuie la finanțarea proiectului.

ȘAH 2022 este finanțat de Ministerul Culturii și Consiliul Județean Mureș, în parteneriat cu Institutul Cultural Român.

Asociația ”Acasă la Hundorf” este membru Res Artis

Parteneri: Consistoriul Evanghelic și Școala Gimnazială Viișoara

Sponsori: Leier Romania, Kronospan, HeidelbergCement România, Sanex SA Cluj Napoca, Rocas Decor

ȘAH COPYRIGHT 2023

ResArtis
No items found.
ÎNAPOI SUS / BACK UP

Ana-Maria Liță

No items found.
Ultimele Proiecte
acasă la hundorf
Overview
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Proiectele realizate în cadrul rezidențelor Ș.A.H., cât și opiniile rezidenților participanți, nu reflectă în mod automat poziția Asociației Acasă la Hundorf față de subiectul prezentat. ȘAH este un proiect care oferă șansa tinerilor artiști de a se exprima într-un context necenzurat și liber.

Email
Instagram