COLONIA ÎN IMAGINI

În perioada 27 august – 01 septembrie ne-am adunat - cu mic, cu mare –Acasă, pentru întâlnirile esențiale și marcante ce definesc proiectul Școala de Acasă – Hundorf. Aceste întruniri se coagulează în Colonia Artiștilor, așa cum noi le numim și sperăm să vă obișnuim și pe voi.

Acum că v-am introdus în timp și spațiu, să nu ne mai lungim, trecem la subiect! Colonia a început cu noi sosind rând pe rând, recunoscându-ne și cunoscându-ne ochii sau lucrările, iar cum privirile fac întotdeauna inaugurările, am început pregătirile: punerea în ramă sau passpartout, prinderea pânzei pe șasiu, tăiată, măsurată, capsată.

După ce pregătirile s-au încheiat și masa a fost pusă, am pătruns în experiența fiecărui rezident, reliefată prin abordări artistice variate, sub îndrumarea artiștilor și profesorilor Școlii de Acasă Anca Boeriu, Dragoș Pătrașcu și Dumitriana Condurache, alături de Maria Morar, filolog și fondator al proiectului. Astfel, am traversat straturi și tușe ce definesc picturi, linii și puncte ce conturează desene până am ajuns la film documentar și de animație, fotografie și scurte povestiri. 

Și cum dialogurile abia ce se desmorțiseră complet le-am continuat la Biserica Evanghelică, monument de patrimoniu din secolul XVII, unde a avut loc întălnirea cu Ruxandra Dreptu. O întâlnire caldă și deschisă găzduită de un loc simbolic, care a fost subiectul discuțiilor noastre. O întâlnire ce a pregătit emoțional și spiritual Lansarea din ziua de Duminică, 01 septembrie. Această primă Lansare a fost atât pentru tinerii artiști cât și pentru oamenii din sat. O expoziție de o zi cu un altfel de public într-un altfel de loc. Rezindeții noștri au fost îmbrățișați de zâmbetele copiilor, atunci când se recunosc în lucrări, de curiozitatea și entuziasmul bătrânilor. Pe scurt, arta contemporană s-a întâlnit din nou cu oamenii locului. 




Școala de-Acasă, Hundorf, 2019 este un proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale și Consiliul Județean Mureș

Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării.

Partener strategic de dezvoltare: ROMGAZ

Parteneri: Consistoriul Evanghelic Sighișoara și Școala Gimnazială Viișoara

Sponsori:
Oprea Avi-Com, Carnicomp Sighișoara, Cusut & brodat, nobilacasa., Magazinul artiștilor

No items found.

înapoi sus

înapoi la Proiecte

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Proiectele realizate în cadrul rezidențelor Ș.A.H., cât și opiniile rezidenților participanți, nu reflectă în mod automat poziția Asociației Acasă la Hundorf față de subiectul prezentat. ȘAH este un proiect care oferă șansa tinerilor artiști de a se exprima într-un context necenzurat și liber.