Acasă: o lume între uitare și persistență

Vernisajul expoziției  " Acasă: o lume între uitare și persistență " a avut loc pe 2 octombrie la Bastionul Tăbăcarilor din Târgu Mureș și a reprezentat rezultatul proiectelor de anul acesta pe care rezidenții ȘAH le-au realizat în satul Hundorf (Viișoara). Prin participarea în programul NAG, expoziția a fost un punct de întâlnire dintre noi și un public numeros care a avut ocazia să afle pentru prima dată despre experiența rezidențelor ȘAH.

Ne bucurăm că lumea satului și spațiul rural în România trezesc interesul oamenilor și reprezintă încă un punct important de discuție în vederea dezvoltării potențialului încă neexplorat al acestor spații în momentul prezent.

Dorim să mulțumim în mod special invitațiilor noștri, care au vorbit atât de frumos și de încurajator în deschiderea evenimentului: domnul Andras Istvan Demeter-secretar de stat al Ministerului Culturii-, artistul vizual Dragoș Pătrașcu-prof. univ. Universitatea Națională de arte George Enescu, regizorul Dumitriana Condurache-conf. Universitar Universitatea Națională de arte George Enescu, Dana Berdilă-expert cultural ICR și Ioana Vlasiu-critic și istoric de artă.

Mulțumim echipei TVR Târgu Mureș care a fost prezentă la vernisaj, precum și partenerilor media Modernism.ro, Revista Arta, Propagarta, Artevezi.

Curatori: Nadina Stoica și Ioana Gabriela Cherciu

Acasă: o lume între uitare și persistență aduce împreună pentru prima dată rezidenți din România și din străinătate, ale căror practici artistice diverse precum pictura, video-art, fotografia, proza scurtă, textilele și instalațiile se întâlnesc cu proiecte documentare și de cercetare.


Fluxul vieții ne învață că unii oameni pleacă, iar alții rămân mereu acolo unde s-au născut. În inima unui sat istoria este alcătuită din grădini, case, povești și obiecte dragi transmise din generație în generație. Toate sunt urme materiale și imateriale ale trecerii prin lume. Amintiri care sunt supuse dispariției atunci când nu mai e nimeni să le păstreze. Expoziția pornește de la întrebarea: cum ne împotrivim uitării? Cum integrăm trecutul în viitor? Propune un dialog între contrarii care co-există: căutarea propriilor rădăcini și schimbările dinamicilor relaționale și familiale care caracterizează timpul prezent, nostalgia pentru a găsi acel „acasă”, atemporal și fenomenul migrației fiind două dintre exemple. Aduse împreună, lucrările creează un joc între memorii colective și individuale. Vorbesc despre granița dintre locuri reale și imaginare, propun reverii ale disoluției și persistenței.


Expoziția este formată din lucrările rezidenților:


Edit Vinter și Theodora Scurtu

Eva Chapkin

Mara Oglakci

Maria Guțu

Marlene Klauser

Katarzyna Lukasiewicz

Maria Livia Onete

Andreea Vintze

Pablo Ramirez Gonzales și Ioana Țurcan

Delaney O’Connel

Lena Ciobanu

Leopold Nacht


Proiect finanțat de: Ministerul Culturii și Consiliul Județean Mureș

Co-finanțatori: Primăria Municipiului Târgu Mureș

Parteneri: Institutul Cultural Român, Asociația K’Arte

Sponsori: Leier Romania , kronospan , Cesarom, Heidelberg Cement Group, Puiul de Crăiești, Rocas Decor

Acasă la Hundorf este membru Res Artis.


Proiectul a foat realizat cu sprijinul Consitoriului Evanghelic Sighișoara și Școlii Generale Viișoara.

Programul nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Ministerului Culturii. Acesta nu este responsabil de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite.

No items found.

înapoi sus

înapoi la Proiecte

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Proiectele realizate în cadrul rezidențelor Ș.A.H., cât și opiniile rezidenților participanți, nu reflectă în mod automat poziția Asociației Acasă la Hundorf față de subiectul prezentat. ȘAH este un proiect care oferă șansa tinerilor artiști de a se exprima într-un context necenzurat și liber.