Atelier de fotografie

Proiectul Roxanei Morar a avut centrul de greutate în acest atelier de fotografie pinhole, la care au participat copii și adolescenți din Hundorf. Acest atelier are ca scop crearea unei lucrări/mișcări colective de captare și arhivare instantanee a vieții satului în prezent. Subiectele fotografiilor sunt alese de către participanți, iar proiectul reprezintă, în final, o serie de fotografii negative, care compun această arhivă colectivă a momentului.

În primele două zile, Roxana i-a introdus pe participanți în lumea fotografiei analog, explicându-le ce înseamnă distanța focală și cum aceasta se poate calcula, timpul de expunere și cum pot măsura intesitatea luminii, de asemenea le-a explicat și exemplificat cum funcționeaza o cameră obscură și cum poți realiza fotografii folosind niște cutii de carton, pe care și le-au confecționat tot ei. Au fost două zile intense și pline de entuziasm din partea tinerilor, care erau nerăbdători să pună în practică tot ce au învățat.

Astfel, în a treia zi a început vânătoarea de imagini, au cutreierat satul în lung și-n lat, au pregătit camera de developare, asigurându-se că au acoperit toate ferestrele și spațiile prin care se putea strecura lumina cu staniol la greu. Roxana i-a ajutat pe copii să-și developeze fotografiile, explicând cum funcționează soluțiile, care este scopul revelatorului, al fixatorului și cum acestea se pregătesc.

Mai departe, puteți trăi și voi momentul, să parcurgeți procesul prin fotografiile de mai jos și impresia lui Andrei Marcoș despre cele întâmplate:

"În timpul atelierului de fotografie organizat de Roxana Morar am avut ocazia să înțelegem principiile fotografiei, folosind camera obscură. În prima zi, Roxana ne-a ținut un mic curs de introducere în ceea ce înseamnă camera obscură, hârtia fotosensibilă, explicându-ne și care sunt substanțele și condițiile de developare, precum și câteva riscuri. În zilele următoare, am început proiectarea aparatelor și verificare lor, pentru a ne asigura că nici-un pic de lumină nu atinge hârtia fără voia noastră. Cea mai fascinantă parte a atelierului a început odată cu captarea cadrelor care ne inspirau, locuri și persoane importante pentru noi. Procesul de developare era atent controlat de Roxana. Cu toții avem o părere super bună despre ea, fiind o persoană super carismatică și calmă."

No items found.

înapoi sus

înapoi la Proiecte

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Proiectele realizate în cadrul rezidențelor Ș.A.H., cât și opiniile rezidenților participanți, nu reflectă în mod automat poziția Asociației Acasă la Hundorf față de subiectul prezentat. ȘAH este un proiect care oferă șansa tinerilor artiști de a se exprima într-un context necenzurat și liber.